Optimalizácia nemá zhoršiť starostlivosť o seniorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pacienti

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Zdravotné poisťovne (ZP) odmietajú vyhlásenia o tom, že optimalizáciou siete nemocníc sa zhorší poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre geriatrických pacientov. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ako aj poisťovňa Dôvera tak reagovali na vyhlásenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre geriatriu Štefana Krajčíka a Slovenskej gerontologickej a geriatrickej spoločnosti. Tí varujú, že kroky poisťovní môžu v oblasti starostlivosti o seniorov zreteľne znížiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Zároveň tvrdia, že nezohľadňujú špecifiká geriatrickej starostlivosti a narúšajú kontinuitu starostlivosti o geriatrických pacientov.

„VšZP zásadne odmieta tvrdenia, že po optimalizácii siete nemocníc sa zhorší poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre geriatrických pacientov. Túto oblasť zdravotnej starostlivosti totiž VšZP považuje za rovnako dôležitú ako iné segmenty, preto neredukuje objem finančných prostriedkov, ktoré sú určené na liečbu geriatrických pacientov,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa najväčšej poisťovne na trhu Petra Balážová. Ako dodala, VšZP pri zmenách zvažovala potreby pacientov, so zreteľom na zachovanie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti. „Nezazmluvnenie alebo redukcia niektorých oddelení neznamená automaticky aj zníženie počtu lôžok. Napríklad v Banskej Bystrici síce VšZP navrhla redukciu geriatrického oddelenia, ale zároveň posilnila geriatrické oddelenie vo Zvolene a reprofilizovala tiež časť lôžok v Banskej Bystrici, ktoré majú slúžiť starším, respektíve chronickým pacientom,“ objasnia Balážová. Zároveň upozornila, že súčasťou optimalizácie siete je aj návrh na vznik nových geriatrických oddelení, po reprofilizácii navrhuje VšZP vznik takéhoto oddelenia napríklad v Trnave.

VšZP podľa Balážovej pristúpila k zmenám aj v prípadoch, keď niektoré geriatrické oddelenia boli využité na menej ako 50 % a pacientov z týchto oddelení je možné hospitalizovať na príbuzných oddeleniach v rámci nemocnice, kde dostanú adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Z revíznych kontrol VšZP tiež podľa nej vyplynulo, že viaceré oddelenia, ktoré zabezpečovali zdravotnú starostlivosť o geriatrických pacientov nespĺňali personálne kritériá, to znamená, že nemali dostatok kvalifikovaného personálu, čo je v rozpore s platnou legislatívou. „VšZP si plne uvedomuje, že starí a chorí ľudia potrebujú komplexnú starostlivosť, ktorej súčasťou je aj zdravotná starostlivosť. Prioritnou úlohou zdravotnej poisťovne je zabezpečovať túto časť starostlivosti o starých ľudí, sociálna starostlivosť je v kompetencii rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny,“ skonštatovala hovorkyňa.

Obdobne na vyhlásenia reagovala aj zdravotná poisťovňa Dôvera
Poisťovňa
Dôvera

„Pacienti sa nemusia obávať. V prípade navrhovaného odzmluvnenia oddelení je totiž najčastejšou alternatívou hospitalizácia na inom príbuznom oddelení tej istej nemocnice. Pre pacientov to teda neznamená, že by museli niekam cestovať, budú hospitalizovaní a ošetrení v rovnakej nemocnici,“ uviedla PR manažérka poisťovne Zuzana Horníková. Tá sa vyjadrila aj k situácii v Bratislave, ktorá je podľa hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva SR pre geriatriu Štefana Krajčíka najhoršia, keďže sa tu majú spojiť štyri oddelenia dlhodobo chorých do jedného. Krajčík pritom pôsobí ako prednosta jednej z kliník Špecializovanej geriatrickej nemocnice Podunajské Biskupice. „Čo sa týka spájania pracovísk v Bratislave, ich výsledkom nebude priamo úmerné zníženie počtu postelí, preto opäť nevidíme dôvod na obavy z toho, že by mal rapídne klesnúť počet postelí. Spojenie pracovísk znamená len sústredenie personálu, prístrojov a vybavenia na jedno miesto a zefektívnenie prevádzky, čo je výhodné pre pacientov aj nemocnicu,“ vysvetlila Horníková.

Redukcia počtu oddelení dlhodobo chorých bude mať podľa vyhlásenia hlavného odborníka rezortu zdravotníctva pre geriatriu viacero negatívnych následkov.
Dôchodca
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

„Pri súčasnom nedostatku zariadení sociálnej starostlivosti a nedostatočnej domácej starostlivosti bude nakoniec jediným výsledkom významné zhoršenie zdravotnej starostlivosti, opatery dlhodobo chorých,“ myslí si Krajčík. Tieto okolnosti, ako aj fakt, že rezort práce má na posúdenie potreby sociálnej starostlivosti 30 dní, povedie údajne k blokovaniu akútnych postelí alebo prepúšťaniu ťažko chorých pacientov bez zabezpečenia ich ďalšej starostlivosti. „Navyše, súčasne s týmto opatrením prichádza k rušeniu lôžok na rehabilitačných oddeleniach, a tak sa významne zhorší aj možnosť rehabilitácie dlhodobo chorých ako aj tých, ktorí ešte nie sú seniori,“ poukázal. Proti zmenám sa postavila aj Slovenská gerontologická a geriatrická spoločnosť. Podľa nej po odbornej linke neboli konzultované s odbornými lekárskymi spoločnosťami, ani s rektormi vysokých škôl a dekanmi fakúlt, ktoré na dotknutých pracoviskách zabezpečujú praktickú výučbu.

VšZP minulý týždeň informovala, že od začiatku júla tohto roka nezazmluvní v slovenských nemocniciach 156 oddelení, čo je približne 15 % z celkového počtu oddelení. Ide o 3 300 lôžok z celkového počtu takmer 34 tisíc. Optimalizácia sa týka všetkých typov nemocníc a všetkých regiónov. Nezazmluvnenie oddelení bude poisťovňa kompenzovať presunutím značnej časti liečby do jednodňovej zdravotnej starostlivosti, časť nemocničnej liečby sa zároveň nahradí ambulantnou a stacionárnou zdravotnou starostlivosťou. Medicínsky a finančne náročná liečba sa presunie do špecializovaných centier. Univerzitné a fakultné nemocnice budú zlučovať svoje oddelenia a kliniky. Dôvera krátko nato potvrdila, že situáciu vníma obdobne ako VšZP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa