Pohotovosťami by sa mal zaoberať aj ústavný súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohotovosť
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 26. októbra (WEBNOVINY) – Súkromní lekári stále nie sú spokojní s fungovaním lekárskej služby prvej pomoci na Slovensku. Prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor sa dokonca v tejto súvislosti rozhodol obrátiť na Ústavný súd SR so sťažnosťou na porušovanie jeho ústavných práv. Problémom má byť, že je ako lekár nútený pracovať na pohotovostiach a ich poskytovateľom vytvárať zisk. „Povinnosť slúžiť je to, čo nás najviac bolí,“ vyhlásil Pázstor na utorňajšej tlačovej besede.

Všeobecní lekári sú totiž na základe zákona povinní slúžiť na lekárskej službe prvej pomoci, v prípade, že do nej nenastúpia, hrozí im pokuta 3 319 eur. „Naši lekári nie sú nevoľníci, sú otroci,“ zhodnotil Pázstor. Od Ministerstva zdravotníctva SR preto žiada zrušenie povinnosti zúčastňovať sa na výkone pohotovostí. Okrem iného argumentuje aj tým, že v prípade služby pracujú lekári nepretržite 32,5 hodiny. Po 8,5-hodinovej práci v ambulancii, nastupujú na 15,5 hodín do lekárskej služby prvej pomoci a potom ráno opäť do svojej vlastnej ambulancie.

Súkromní lekári však majú k fungovaniu pohotovostí na Slovensku aj ďalšie výhrady. Navrhujú napríklad, aby boli časovo obmedzené iba do 22. hodiny. Pásztor upozornil, že po tomto čase už uvedená služba nemá opodstatnenie, keďže jej vyťaženosť klesá na 3 %. Jej aktuálne prevádzkovanie dokonca označil za luxus. On osobne si pritom myslím, že ani samotní občania túto službu nechcú. Údajne by ju bez problémov mohli nahradiť záchranky.

Ďalším problémom lekárov je ich finančné ohodnotenie. To sa pritom upravilo novelou nariadenia, ktorú presadila ešte bývalá vláda, Pásztor však povedal, že v niektorých oblastiach sú ešte stále mzdové podmienky neprimerané. Priemerne sa podľa neho hodinový príjem lekára pohybuje na úrovni troch eur. On sám rokuje s niektorými poskytovateľmi lekárskej služby prvej pomoci a snaží sa o navýšenie minimálnej hodinovej odmeny na 6,704 eura vo všedný deň, 8,704 eura za soboty a nedele a 11,704 eura v štátne sviatky.

Toto ohodnotenie sa mu už podarilo zabezpečiť pre lekárov slúžiacich na pohotovostiach pre deti a dorast a dospelých v Trnave a Rožňave a pre dospelých v Galante, Nitre a Michalovciach. Sú však aj oblasti, kde si lekári takéto sumy fakturujú bez dohody. V prípade nevyplatenia sa plánujú obrátiť na súdy. Týka sa to lekárskej služby prvej pomoci pre deti a dospelých v Leviciach a Kráľovskom Chlmci a pre dospelých v Bánovciach nad Bebravou, Zlatých Moravciach a Šahách. Pred týždňom sa malo konať aj prvé súdne pojednávanie v Leviciach s poskytovateľov pohotovosti pre deti a dorast, pre jeho neprítomnosť však bolo odročené.

Súkromní lekári majú v súvislosti s lekárskou službou prvej pomoci aj ďalšie návrhy. Navrhujú napríklad, aby bola v čase poskytovania pohotovostí zabezpečená aj lekárenská starostlivosť, alebo aby mohli lekársku službu prvej pomoci vykonávať aj lekári špecialisti. Ministerstvo zdravotníctva SR na návrhy lekárov reagovalo slovami, že minister Ivan Uhliarik o problémoch súvisiacich s poskytovaním pohotovostí vie a do konca tohto roka chce predstaviť komplexné riešenie akútneho manažmentu pacienta. Ako bude vyzerať, však rezort v stanovisku neprezradil.

Na problémy pohotovostí upozornili ešte koncom januára uplynulého roka prostredníctvom petície pediatri z východného Slovenska. Petíciu neskôr rozbehla aj Asociácia súkromných lekárov SR. Problémy sa snažilo vyriešiť predchádzajúce vedenie rezortu zdravotníctva, a to schválením zmeny financovania. Ako minimálnu výšku úhrad za jeden bod zdravotného výkonu stanovilo od začiatku júla tohto roka dovtedy platné maximum, zvýšené o 20 % v prípade lekárov pre dospelých a deti a dorast. Úhrada za poistenca, teda platba podľa počtu pacientov v obvode, išla hore u dospelých najmenej o 20 % a u detí a dorastu najmenej o 200 %, ako bol existujúci strop. Dovtedy platné maximá sa zrušili.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikLadislav Pásztor
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR