Pohotovosti čaká od štvrtka zmena financovania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pohotovosť
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 30. júna (WEBNOVINY) Pohotovosti čaká od štvrtka zmena financovania. Ako minimálnu výšku úhrad za jeden bod zdravotného výkonu nová legislatíva stanovuje doteraz platné maximum, zvýšené o 20 % v prípade lekárov pre dospelých a deti a dorast. Úhrada za poistenca, teda platba podľa počtu pacientov v obvode, bude musieť byť u dospelých najmenej o 20 % a u detí a dorastu najmenej o 200 % vyššia, ako bol doteraz stanovený strop. Novela nariadenia o výške úhrady za zdravotnú starostlivosť zároveň zruší horný limit úhrad pre lekárske služby prvej pomoci. Zmena legislatívy sa netýka zubných pohotovostí.

Ako po schválení nariadenia uviedol riaditeľ odboru poisťovníctva a makroekonomiky rezortu zdravotníctva Peter Salon, nasledovná zmena je významná z toho dôvodu, že zabezpečí dostatok finančných zdrojov pre tých poskytovateľov lekárskej služby prvej pomoci, ktorí boli dlhodobo podfinancovaní. Výraznejšie navýšenie pre lekárov detských pohotovostí vysvetlil ich vyššou potrebou a častou návštevnosťou.

Lekári i poskytovatelia tieto zmeny vítajú. Naopak ostro proti nim vystúpila najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera. Tá sa okrem iného domnieva, že stanovenie minimálnych cien pre pohotovosti pre dospelých a pre deti a dorast nie je v súlade so zákonom o cenách, so zákonom o zdravotných poisťovniach ani s predpismi Európskej únie. Námietky mala aj Generálna prokuratúra SR. Ministerstvo si však neosvojilo žiadnu zo vznesených zásadných pripomienok, do vlády tak materiál išiel s rozpormi.

Na problémy pohotovostí upozornili koncom januára uplynulého roka prostredníctvom petície pediatri z východného Slovenska. Petíciu neskôr rozbehla aj Asociácia súkromných lekárov. Problémy lekárskej služby prvej pomoci sa snažil prostredníctvom novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti vyriešiť poslanec Jozef Valocký (Smer-SD). Napokon svoj návrh v druhom čítaní z rokovania vlaňajšej septembrovej parlamentnej schôdze stiahol. Úspešní neboli ani opoziční poslanci. Ich iniciatívu plénum nepodporilo.

Od 1. júla mala platiť aj novela vyhlášky, ktorou chcel rezort zdravotníctva rozšíriť kompetencie zdravotníckych pracovníkov v záchrannej zdravotnej službe. Zmeny sa mali týkať lekárov, záchranárov, ale aj sestier. Podľa ministerstva sú totiž v súčasnosti také neefektívne, že posádka rýchlej zdravotnej pomoci má iba prepravný charakter. Preto v materiáli definuje kvalifikačné predpoklady týchto zdravotníkov a špecifikuje konkrétne lieky a výkony, ktoré sú v rámci zásahu záchranári alebo sestry oprávnení vykonávať samostatne na základe písomného poverenia odborného zástupcu poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby alebo ním povereného lekára. Účinnosť novely sa však posúva zatiaľ na neurčito.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Valocký