Poisťovne stále platia lepšie fakultné nemocnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: Ilustračné foto: SITA/Richard Nemec

BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Priemerné zmluvné ceny za ukončené hospitalizácie boli aj v minulom roku vo fakultných nemocniciach (FN) o desiatky percent vyššie ako vo všeobecných zdravotníckych zariadeniach. Vyplýva to z údajov zverejnených Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Analýzou roku 2009 boli konštatované vyššie priemerné ceny pre všetky sledované odbory vo fakultných nemocniciach ako pre tie isté vybrané odbory vo všeobecných,“ informuje úrad. Náskok fakultných zariadení kolísal od 40 do 140 %.

Úrad pre dohľad sa zameral na deväť oddelení, pričom najväčší rozdiel zaznamenal pri hospitalizáciách na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Priemerná cena vo fakultných nemocniciach sa pohybovala vo výške 5,47 tis. eur, kým vo všeobecných iba na úrovni 2,25 tis. eur. Ďalej nasledovali traumatológia s takmer 120-percentným rozdielom a chirurgia s viac ako 70-percentným rozdielom. Najmenší rozdiel evidoval úrad na ortopédii, kde dosahoval okolo 40 %.

Podobná situácia bola aj v predchádzajúcich rokoch. Ministerstvo zdravotníctva SR vtedy reagovalo, že rokovania o nákupe zdravotnej starostlivosti sú záležitosťou poisťovne a poskytovateľa, pričom poisťovňa zohľadňuje aj náročnosť diagnóz, ktoré riešia fakultné zariadenia. Analytici však dlhodobo upozorňujú, že priemerné zmluvné ceny pre fakultné nemocnice ich oproti všeobecným zvýhodňujú viac ako by to zodpovedalo náročnosti prípadov a komplexnosti liečby, ktoré vykonávajú.

Nová vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala tento problém riešiť. Chce totiž zaviesť spravodlivý systém financovania u všetkých poskytovateľov, a to podporou inovatívnych, transparentných a objektívnejších úhradových mechanizmov, najmä platby za diagnózu. Minister Ivan Uhliarik však krátko po svojom nástupe do funkcie upozornil, že zavedenie tohto opatrenia do praxe bude behom na dlhé trate. V Anglicku to napríklad trvalo osem rokov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Uhliarik
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR