Poskytovatelia sa asi vyšších platieb nedočkajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: SITA

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – V roku 2011 nie je možné očakávať žiadny nárast platieb poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. V nadväznosti na predložený návrh rozpočtu na to upozorňuje Združenie zdravotných poisťovní, ktoré zastupuje súkromné poisťovne Dôvera a Union. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sa podľa jej hovorkyne Petry Balážovej k zmluvám s poskytovateľmi vyjadrí na štvrtkovej tlačovej besede.

Združenie je pritom znením rozpočtu v bodoch dotýkajúcich sa zdravotnej starostlivosti „rozčarované“. „Rozhodujúcim zdrojom príjmov zdravotných poisťovní je poistné. Zatiaľ čo poistné za poistencov štátu poklesne o istých 85 mil. eur, nárast poistného na základe zmien legislatívy sa predpokladá len 57 mil. eur, čo je však neisté,“ uviedol ďalej pre agentúru SITA prezident združenia Eduard Kováč.

Sadzba za poistencov štátu by v roku 2011 mala klesnúť na 4,32 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Platba na jedného poistenca na jeden mesiac tak na budúci rok dosiahne 32,16 eura. V súčasnosti pritom štát za jedného svojho poistenca platí 4,78 % z vymeriavacieho základu, teda 34,56 eura mesačne.

Pre rok 2011 sa predpokladajú preddavky na poistné platené štátom vo výške 1,198 mld. eur s medziročným poklesom o 6,62 %. Ako však v návrhu rozpočtu upozorňuje rezort financií, zníženie oproti schválenému rozpočtu na tento rok v sume 84,9 mil. eur je čiastočne kompenzované vládou schválenými legislatívnymi zmenami v zdravotných odvodoch s pozitívnym vplyvom 57,4 mil. eur. „Výška výsledného poklesu platby štátu v sume 27,5 mil. eur potom pre rok 2011 predstavuje len 0,7-percentný podiel zdrojov verejného zdravotného poistenia, ktorý je krytý viacerými racionalizačnými opatreniami smerujúcimi napríklad k zníženiu výdavkov na lieky,“ konštatuje ďalej ministerstvo financií.

Zdravotníci pritom vládu aj parlament žiadali, aby bola sadzba poistného za ekonomicky neaktívnych poistencov na rok 2011 minimálne 5 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. V opačnom prípade sa obávali ohrozenia dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Sadzba 5 % bola za predchádzajúcej vlády realitou iba krátke obdobie, a to prvé štyri mesiace roku 2007. Následne sa však znížila na 4 %, takže priemerne štát za celý rok platil za svojich poistencov 4,33 %. V roku 2008 sa sadzba dostala na 4,5 % a v roku 2009 na 4,9 %. Aktuálne je sadzba 4,78 %.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať