Poslanci odsúhlasili 350 miliónov eur na oddlženie nemocníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica, operácia
Foto: Ilustračné foto: SITA/FNLP

BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Štát dá na oddlženie nemocníc z dôvodu ich prechodu na akciové spoločnosti 350 mil. eur.

Čiastka sa uvoľní zo štátnych finančných aktív. Vo štvrtok to definitívne odsúhlasili poslanci. Navrhnutá suma je však nižšia ako odhad celkových záväzkov ku koncu tohto roka, ktorý vypracoval Ústav súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

Na finančnú stabilizáciu je podľa neho nevyhnutné poskytnúť štátnym organizáciám finančné prostriedky vo výške takmer 420 mil. eur. Ministerstvo zdravotníctva SR zároveň upozorňuje na ďalšie záväzky v sume viac ako 111 mil. eur, s ktorými sa budú musieť nemocnice vyrovnať.

Opozícií prekáža spôsob oddlženia

Opozícia v rámci rozpravy nekritizovala v prvom rade samotné oddlženie, ale transformáciu zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti. Obáva sa najmä toho, že kvôli neustále rastúcim dlhom a nedostatočnému oddlženiu sa dostanú do konkurzov a následne do rúk súkromných investorov.

„To je váš cieľ, sprivatizovať štátne nemocnice,“ povedal Branislav Ondruš (Smer-SD). „Nie je to pravda, transformácia je ozdravenie nemocníc na Slovensku,“ reagoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ako dodal, 100-percentným vlastníkom budúcich akciových spoločností bude štát.
Základný kameň internistického monobloku FN Prešov
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Opoziční poslanci kritizovali v rámci rozpravy aj fakt, že oddlženie sa týka iba štátnych zariadení. Poslanci pritom neschválili procedurálny návrh, aby sa materiál vrátil rezortu zdravotníctva na dopracovanie tak, aby peniaze na finančnú stabilizáciu dostali aj neštátne nemocnice, ktoré sa musia transformovať.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že poslanci odsúhlasením oddlženia urobili mimoriadne dôležitý krok, ktorý je jednou z podmienok úspešného zvládnutia celého procesu transformácie zdravotníckych zariadené na akciové spoločnosti. „Ozdravenie nemocníc, ktoré gestoruje Ministerstvo zdravotníctva SR a podporuje ho vláda, je projektom, ktorý má mimoriadny význam pre ďalšie fungovanie slovenského zdravotníctva,“ doplnila hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Jasné pravidlá

Transformácia nie je podľa nej len technická zmena právnej formy. „Je to predovšetkým radikálna zmena v hospodárení, transparentnosti, efektívnosti a v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V prospech pacientov aj zdravotníckych pracovníkov,“ vyhlásila. Transformované nemocnice sa stanú podľa ministerstva plnoprávnymi účastníkmi trhu poskytovania zdravotnej starostlivosti s pevnou obchodno – právnou formou, ktorá zvýrazní aj ich zodpovednosť za výsledky, ktoré dosiahnu.
Peniaze
Foto: SITA/Michal Svítok

Oddlžovanie má mať jasné pravidlá, dohliadať naň bude komisia, v ktorej majú rezorty zdravotníctva a financií po troch zástupcov.

Minister financií Ivan Mikloš ešte začiatkom júla informoval, že finančné zdroje vyčlenené na stabilizáciu nemocníc budú pravdepodobne nižšie ako celkové požiadavky veriteľov.

V prvom rade sa preto majú uspokojovať pohľadávky primárnych veriteľov. Vyrovnávanie dlhov by malo mať tri etapy. V prvej sa budú riešiť dlhy voči verejnému sektoru, napríklad Sociálnej poisťovni. Tie bude možné uhradiť bez osobitnej dohody.

V druhej etape by mala rokovať komisia so zástupcami veriteľov s relevantným objemom pohľadávok. Obsahom tretej etapy budú rokovania riaditeľov štátnych organizácií s ostatnými veriteľmi. Cieľom rokovaní bude dohodnúť vzdanie sa úhrady príslušenstva, sankcií, penále a ďalších poplatkov, ktoré nie sú súčasťou istiny pohľadávok, respektíve dohodnúť skonto.

Oddlženie je nevyhnutné pre úspešnú transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Tú predpokladá novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá platí od apríla. Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti rezortu zdravotníctva majú na transformáciu čas do konca tohto roka, v odôvodnených prípadoch sa termín môže posunúť o pol roka. Nemocnice v pôsobnosti iných rezortov to musia stihnúť do polovice roka 2012. Zakladateľom a stopercentným akcionárom budúcich obchodných spoločností bude štát, v ktorého mene budú konať príslušné rezorty. Celkovo by sa malo transformovať 31 zariadení.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav OndrušIvan MiklošIvan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR