Je Svetový deň výživy, odborníci vyzývajú na boj s obezitou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Nižšia miera obezity by zachránila státisíce pacientov s COVID-19 na celom svete. Foto: www.bikyamasr.com

BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Na boj proti nadváhe vyzýva Úrad verejného zdravotníctva SR a jeho regionálne úrady v rámci Svetového dňa výživy, ktorý si pripomíname ako každý rok 16. októbra.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci stredajšieho Svetového dňa výživy pripravili kampaň pre verejnosť Odstráň obezitu!.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, cieľom kampane je zamerať sa na prevenciu nadváhy a obezity.

Podľa ÚVZ SR, obezitou a nadváhou trpí na Slovensku 13 až 15 % detí od 11 do 15 rokov. Nadváhu má 20 % 18- až 24-ročných.

Tlak i BMI ľuďom skontrolujú zadarmo

Obezita trápi takmer 42 % ľudí od 55 do 64 rokov. Vo veku od 18 do 64 rokov trpí obezitou približne štvrtina ľudí a viac ako jedna tretina má nadváhu.

Tlak meranie
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Kampaň má teda informovať čo najväčší počet ľudí na Slovensku o zdravotných problémoch spôsobených nadváhou a obezitou a tiež o vhodnej výžive a pohybe ako prevencii nadváhy a obezity.

Nielen pri príležitosti Svetového dňa výživy by podľa ÚVZ mal každý, kto má nadváhu, obezitu, alebo sa len chce informovať o prevencii navštíviť poradne zdravia úradu verejného zdravotníctva.

Záujemcom „pracovníci z odborov podpory zdravia z regionálnych úradov verejného zdravotníctva bezplatne zmerajú krvný tlak, cholesterol, určia BMI hodnoty, poskytnú poradenstvo v oblasti vhodnej výživy a pohybovej aktivity,“ dodala Lenka Skalická.

Svetový deň výživy si v stredu pripomínajú aj školy na Slovensku. V školských jedálňach žiaci k hlavnému jedlu dostanú i čerstvú zeleninu a ovocie, sú pre nich pripravené rôzne pohybové aktivity.

Obéznejší sú podľa čísel chlapci

Národná správa o zdraví konštatuje, že sedem percent dievčat a 13 percent chlapcov vo veku 11 rokov má nadváhu či je obéznych. U 15-ročných detí sa tieto problémy týkajú siedmich percent dievčat a 14 percent chlapcov, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Mama, dieťa, varenie, kuchyňa, jedlo
Foto: Shutterstock

Ministerstvo školstva požiadalo prevádzkovateľov bufetov v školách a školských zariadeniach, aby žiakom alebo deťom ubytovaným v školských internátoch ponúkali len zdraviu prospešné potraviny.

Podľa výsledkov Národnej správy o zdraví konzumuje ovocie raz prípadne viackrát týždenne 47 percent dievčat vo veku 11 rokov a 31 percent dievčat vo veku 15 rokov.

V prípade 11-ročných chlapcov je to 46 percent, u 15-ročných ide o 27 percent. So zeleninou je to ešte horšie.

Tú má raz či viackrát za týždeň na tanieri 35 percent jedenásťročných a 26 percent 15-ročných dievčat. U chlapcov vo veku 11 rokov si zeleninu raz alebo viackrát do týždňa dá 31 percent z nich, z 15-ročných chlapcov po nej siahne približne pätina.

Škola alebo školské zariadenia, ktoré sa zapoja do výzvy, môžu do 21. októbra nahlásiť svoju účasť na kampani príslušnému obvodnému úradu odboru školstva. Tie s najvyšším počtom zapojených detí z daného regiónu budú môcť výsledky svojej kampane prezentovať na konferencii Zdravie, vzdelávanie a prevencia, ktorú pripravujú na november 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák