Prezident chce s ministrom hovoriť o problémoch lekárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gašparovič

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Prezident Ivan Gašparovič sa pravdepodobne stretne s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. Naznačil to po utorňajšom rokovaní so zástupcami zdravotníckych organizácií. Spoločne hovorili o aktuálnej situácii v rezorte a problémoch, ktoré zdravotníkov trápia. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula informoval hlavu štátu, že rezort zdravotníctva neakceptuje pripomienky lekárov k pripravovanej legislatíve. „O týchto pripomienkach chcem hovoriť s ministrom,“ povedal prezident.

Podľa prezidenta sa na rokovaní zhodli, že slovenské zdravotníctvo sa nevie dostať zo začarovaného kruhu a je finančne poddimenzované. Pomôcť by mu mohlo najmä zvýšenie platby za poistencov štátu z aktuálnej hodnoty 4,32 % na minimálne 5 % z vymeriavacieho základu. „To by bol prvý krok na oživenie, ozdravenie zdravotníctva,“ skonštatovala hlava štátu. Ivan Gašparovič je podobne ako šéf Slovenskej lekárskej komory skeptický, čo sa týka otvorenia tohtoročného rozpočtu. Skôr je podľa neho potrebné zamerať sa na ten budúcoročný. „Som presvedčený, že budúcoročný rozpočet musí do zdravotníctva dať to, čo mu patrí,“ vyhlásila hlava štátu.

Podľa Dragulu je zdravotnícka verejnosť veľmi nespokojná. „Nie som zástanca barikád, ale ak to situácia bude vyžadovať, bude k tomu zdravotnícky personál donútený,“ odpovedal na otázku o možnej radikalizácii nálad v rezorte. Zároveň však dodal, že v prvom rade chcú rokovať, aby zdravotníctvo dostalo také zdroje, ktoré mu patria. Inak podľa neho nebude možné liečenie pacientov. Zároveň upozornil, že v systéme vzniká nekontrolovaný chaos, ako príklad uviedol vyberanie poplatkov.

Prezident sa vyjadril aj k aktuálnej situácii v koalícii. Prirovnal ju pritom k stavu v zdravotníctve. „Zdravotníctvo je v zlom stave, stačí,“ odpovedala hlava štátu na otázku, ako treba prirovnanie chápať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičIvan UhliarikMilan Dragula