Radičová odpovedala veľvyslancom na ich list

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta Radičová
Iveta Radičová Foto: AP Photo/Matej Leskovsek

BRATISLAVA 13. júna (WEBNOVINY) – List siedmich európskych veľvyslancov týkajúci sa liekovej reformy, ktorú vláda schválila minulý týždeň, považuje predsedníčka vlády Iveta Radičová za pokračovanie zavádzajúcich lobistických aktivít veľkých farmaceutických firiem. V odpovedi, ktorú premiérka v pondelok poslala veľvyslancom zdôraznila, že najdôležitejším princípom dvoch návrhov zákonov je výrazné zvyšovanie transparentnosti a zodpovednosti v slovenskom zdravotníctve. „Bez takýchto zmien nie je možné zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. V zdravotníctve sa stráca príliš veľa peňazí bez toho, aby priniesli úžitok pacientom. Vláda SR toto plytvanie zastaví,“ uvádza v zverejnenom vyhlásení Iveta Radičová.

Cieľom pripravenej reformy je podľa premiérky znížiť ceny liekov pre pacientov a ušetrené peniaze použiť na zvyšovanie kvality zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom na Slovensku. Ceny liekov by mali po schválení reformy klesnúť na druhú najnižšiu úroveň v Európskej únii. Návrhy zákonov majú zároveň pomôcť odstrániť plytvanie s verejnými zdrojmi, znížiť riziká klientelizmu a konfliktov záujmov pri regulácii a predpisovaní liekov. Premiérka zároveň upozornila, že príslušné návrhy zákonov prešli štandardným legislatívnym procesom, ministerstvo zdravotníctva o nich opakovane rokovalo so všetkými relevantnými subjektmi a akceptovalo, alebo čiastočne akceptovalo 838 pripomienok.

Veľvyslanci siedmich štátov Európskej únie požiadali minulý týždeň premiérku Ivetu Radičovú listom o zmeny v zákone o liekoch a zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Tie pritom v stredu kabinet schválil. Veľvyslanci boli z krajín, v ktorých sú veľmi silné farmaceutické spoločnosti – Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Veľká Británia a USA. „Považujem to za čistý lobing. Je to nad rámec diplomacie a politickej slušnosti,“ vyhlásila minulý týždeň Radičová.

List podľa premiérky neobsahoval žiadne konkrétnosti, okrem toho, že má vláda rešpektovať požiadavky farmaceutických firiem. List Radičová označila za pokus o zásah do transparentnosti a do riešenia konfliktu záujmov. Podľa Radičovej bolo pritom na ňu v súvislosti s týmito zdravotníckymi zákonmi vyvíjaný najväčší tlak za posledný rok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová