Radičová ponúkla sestrám riešenia ich požiadaviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta Radičová
Predsedníčka vlády Iveta Radičová (druhá zľava) a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová (tretia sprava) počas prijatia na Úrade vlády SR. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Premiérka Iveta Radičová sľúbila zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám riešenia ich požiadaviek, ktoré predložili v petícii za zlepšenie svojich pracovných podmienok. „Oslovím ministra, aby hneď začal s kontrolami personálnych normatívov,“ uviedla premiérka po stretnutí s predstaviteľkami Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Budúci týždeň v stredu chce Radičová na rokovanie vlády predložiť úpravu normatívov kapacít ošetrovateľskej starostlivosti. So zdravotnými sestrami sa tiež dohodla na 5 dňoch voľna určených na sústavnú prípravu na vzdelávanie. „Pevne verím, že sa nám podarí dosiahnuť to, že naše požiadavky budú aj právne ošetrené a postupne riešené,“ povedala po stretnutí s premiérkou prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Ako dve ťažšie požiadavky predsedníčka vlády označila žiadosť sestier o stanovenie minimálneho mzdového ohodnotenia a skorší odchod do dôchodku. Sestrám a pôrodným asistentkám však ponúkla riešenie, podľa ktorého by po istom veku, napríklad nad 50 rokov, neboli povinné pracovať v nepretržitej prevádzke. „Bolo by to pre sestry úľavou, ale je to nevyhnutné zakotviť do Zákonníka práce, aby to bolo garantované,“ povedala premiérka. K tomuto riešeniu by podľa Radičovej pribudli aj „isté úľavy na platby a doplatky v zdravotníctve“. Tie by podľa nej kompenzovali nižší príjem sestier z dôvodu, že by neslúžili v nočných zmenách.

Sestry a pôrodné asistentky zbierali podpisy pod petíciu dva mesiace, skončili v polovici apríla. Okrem iného v nej žiadajú, aby mohli odchádzať do dôchodku po dovŕšení 58. roku života a aby bola pre ne stanovená minimálna hodinová mzda. Komora taktiež požaduje, aby štát a zamestnávatelia podporovali sústavné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a aby Ministerstvo zdravotníctva SR kontrolovalo dodržiavanie personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach. Súčasťou petície je aj požiadavka o zriadenie samostatného odboru ošetrovateľstva na ministerstve, podpora mimonemocničnej starostlivosti, najmä agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, a legislatívna, ale i finančná úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Národná rada SR sa má petíciou sestier a pôrodných asistentiek zaoberať na júnovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMária Lévyová