Reakcia: Zdravotníctvo si viac peňazí nezaslúži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 13. septembra (WBN/PR) – Pri plnom rešpektovaní názorov iných na situáciu v zdravotníctve je niekedy potrebné ani nie tak korigovať názory, ale ich najmä doplniť a nevynechávať súvislosti a dosť podstatné fakty. My zdravotníci nie sme bez chyby, ale musia existovať určité hranice. Nie je umenie obviňovať iných. S mnohým v príspevku sa dá súhlasiť, nie však s názorom, že zdravotníctvo si nezaslúži peniaze.

Roky bojujeme za to, aby sa jasne stanovili podmienky „zdravotníckej praxe“ – to znamená, že sme chceli, aby boli jasne stanovené výkony a reálne nákladové ceny k nim, a tým by sa stanovila aj reálna cena práce lekára. Z toho sa môžeme odraziť a budovať systém. Dodnes to tak nie je – zavinil to snáď praktický lekár alebo zdravotné poisťovne? Kto zapríčinil, že ceny tzv. bodov alebo ceny za výkony v príslušných legislatívnych nariadeniach nezodpovedali realite, že platby za poistenca štátu boli absolútne neúmerné nákladovosti za týchto občanov?

Štandardné postupy vedú k efektivite a napomáhajú jej dosiahnutiu, ale nemôžu sa stať kontrolnou zbraňou pre ZP, ktoré dnes už takmer mechanicky kontrolujú výkon lekára. Pacient a choroba sú tvrdé a jasné individuality, o ktorých v danom čase a mieste rozhoduje lekár a štandard môže byť len návodom, v určitom legislatívnom postavení v žiadnom prípade nesmie byť záväzným opatrením. Metodických pokynov k zdravotníckej praxi bolo pritom vydaných značné množstvo. Otázne je, ako odborne je chápaná kontrola v tejto praxi.

Systém manažmentu kvality je už dávno zabehnutý a predpokladám, že ho má aj Vaše zdravotnícke zariadenie.

Lieková politika dosiahla optimálnu úroveň ceny liekov a v nákladovosti na hlavu neprestavujeme žiadne problémy pre rozpočet, práve nedostatok financií v systéme však skresľuje pohľad na celkovú spotrebu.

Zostáva zodpovedať niekoľko závažných otázok – kedy budú poskytovateľom navrátené peniaze za uznané, ale nezaplatené výkony? Jedná sa o obrovské sumy v miliónoch eur. Ako efektívne využiť fondy nemocenského a úrazového poistenia aj v prospech poskytovateľov ZS, ako efektívne zreálniť systém verejného zdravotníctva?

Ďalšou otázkou je, ako autor uplatňuje svoje pripomienky v rámci svojho pracoviska, ktoré patrí k najzadlženejším v systéme. V prípade zistenia korupcie a predražených nákupov treba spolupracovať s príslušnými orgánmi, nielen vystreliť do vankúša.

Súhlasíme s mnohými návrhmi, ale nie s konštatovaním, že zdravotníctvo si v tejto situácii nezaslúži peniaze. To tu už bolo.

m. prof. MUDr. Milan Dragula, PhD.

prezident SLK

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Dragula