Riešením krízy je podľa odborárov ich memorandum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kollár
Marian Kollár Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Lekárske odborové združenie malo v nedeľu na tlačovej besede predstaviť riešenie súčasnej krízovej situácie v slovenskom zdravotníctve.

Odborári však iba uviedli, že takéto riešenie už niekoľko mesiacov ponúkajú slovenskej vláde.

Žiaľ, doteraz sme nenašli ochotného partnera na druhej strane,“ vyhlásil na nedeľňajšej tlačovej besede šéf odborárov Marian Kollár. Naznačil pritom, že riešením je memorandum, ktoré poslali vláde.

Lekári chcú stále rokovať

Nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

Lekári opätovne zopakovali, že chcú stále rokovať. Údajne sú ochotní robiť aj kompromisy. Stále však žiadajú legislatívne garancie.

Máme tu mimoriadnu situáciu, my sme navrhovali riešenia nielen u pani premiérky, navrhujeme ich stále a chceme rokovať a chceme sa dohodnúť,“ uviedol Kollár. Podľa neho sú totiž kvôli pacientom „odsúdení na dohodu“. Otázne však je, či ešte odborári budú mať s kým rokovať. Premiérka totiž ešte v piatok vyhlásila, že s Lekárskym odborovým združením už rokovať nebude. Podľa Kollára sa tak celá zodpovednosť presúva práve na vládu.

Odborárom sa pritom nepáči, že kabinet chce celú situáciu riešiť zlučovaním a rušením oddelení a rušením nemocníc. „Toto je ten plán B, ktorý ma zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre pacientov v plnom rozsahu?“ pýtal sa Kollár. Podľa neho nemôže nikto tvrdiť, že po takýchto krokoch, nepríde k zhoršeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Lekárov nemôžu nahradiť

Lekári sa vyjadrili aj k požiadavke na rast platov. Tvrdia, že ak vie vláda nájsť 28 mil. eur ako štátnu pomoc pre súkromnú firmu, musí nájsť aj peniaze na mzdu lekárov. „Môže niekto s kamennou tvárou povedať občanom tejto krajiny, že nemá spravodlivú odmenu pre ľudí, ktorých nedokáže nahradiť?“ povedal Kollár. Vláda lekárom ponúka rast miezd priemerne o 300 eur, ich požiadavka je 707 eur.

Podľa odborárov už pritom urobili ústupky aj v tejto otázke. Napríklad sa vzdali pôvodne požadovaných príplatkov. Opätovne zopakovali, že na rokovania prichádzali s vlastnými návrhmi, ako nájsť potrebné zdroje. Poukázali napríklad na zisky poisťovní a zároveň na ich neadekvátne platby pre nemocnice. Lekári zároveň odmietli vyhlásenia predsedníčky vlády o tom, že chceli zvýšenie platu iba tých lekárov, ktorí dali výpoveď. Tvrdia taktiež, že nechceli ani zavádzať poplatky za prevoz sanitkou, či zastaviť nákup techniky do nemocníc. Iba upozornili, že v rezorte sa plytvá, a to napríklad predraženými nákupmi.

Vláda v pondelok predloží riešenie v nemocniciach

Iveta radicova
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Vláda a odborári sa na piatkovom viac ako deväťhodinovom rokovaní nedohodli na plnení požiadaviek lekárov.

Kým premiérka Iveta Radičová trvala na to, že jediný problematický bod je zvyšovanie miezd, odborári neboli spokojní ani s vyriešením ich požiadavky na zastavenie transformácie či na dodržiavanie Zákonníka práce.

Obe strany následne predložili vlastné návrhy memoránd. Pôvodne podalo na Slovensku ku koncu septembra výpoveď viac ako 2 400 lekárov, podľa posledných údajov rezortu zdravotníctva je stále reálnych ešte 1 969 výpovedí. Na Slovensku je 7 500 lekárov pri lôžku.

Vláda sa pritom na svojom sobotnom mimoriadnom rokovaní rozhodla, že v pondelok predloží trvalé riešenie situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých sú podané hromadné výpovede lekárov, teda plán B. V rovnaký deň sa rozhodne aj o prípadnom vyhlásení núdzového stavu, kabinet ale chce, aby sa to dotklo čo najmenšieho počtu zdravotníckych zariadení. Alternatívnymi riešeniami plánu B sú napríklad zlučovanie oddelení ale v niektorých prípadoch možno aj úplné zrušenie nemocníc. Viacerých chýbajúcich lekárov by mohli nahradiť ich kolegovia zo zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMarian Kollár
Firmy a inštitúcie LOZ Lekárske odborové združenie