Sestry chcú nariadenie vlády o ich odmeňovaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravotné sestry
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 21. júna (WEBNOVINY) – Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek žiada vytvorenie nariadenia vlády, ktoré bude komplexne upravovať systém ich odmeňovania. Nie je totiž spokojná s riešením odmeňovania prostredníctvom zmeny Zákonníka práce, ktoré predstavili v parlamentnom zdravotníckom výbore koaliční poslanci. Konkrétne navrhli zvýšenie koeficientu, ktorým sa násobí minimálna mzda a ktorého výsledkom je minimálny mzdový nárok sestry a pôrodnej asistentky.

„Návrh zdravotníckeho výboru vyzerá na prvý pohľad pozitívne, avšak je potrebné si uvedomiť, že toto minimum, ktoré považuje zdravotnícky výbor za riešenie požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek, nezohľadňuje vôbec absolvovanie špecializačného štúdia ani počet rokov výkonu praxe, čo je obsahom podrobného popisu jednotlivých požiadaviek petície a jej neoddeliteľnou súčasťou,“ poukazuje komora sestier a pôrodných asistentiek.

Komora sa zároveň obáva, že cieľom predstaveného návrhu bolo v prvom rade vyrovnať v budúcnosti mzdy sestier vo všetkých zdravotníckych zariadeniach tak, že tým, ktoré majú vyššie mzdy, by sa ubralo a pridalo tým, ktoré majú nižšie príjmy. „Tento spôsob by zabezpečil, že do systému nebude potrebné vliať žiadne ďalšie finančné zdroje a všetky zdravotnícke zariadenia by boli tzv. „na jednej lodi“, s čím v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť,“ poukazuje komora.

Stavovská organizácia sestier a pôrodných asistentiek nie je spokojná ani s riešením druhej kľúčovej požiadavky zo svojej petície, a to skoršieho odchodu do dôchodku.
Zdravotná sestra
Foto: SITA/Viktor Zamborský

Túto požiadavku poslanci zamietli, ako kompenzáciu navrhli umožniť sestre po dovŕšení 50. roku nevykonávať nadčasovú a nočnú prácu. To však komora považuje za zbytočný krok, pretože pri súčasnom stave odmeňovania podľa nej takmer žiadna sestra túto možnosť nevyužije, radikálne by sa totiž znížil jej príjem a zároveň vymeriavací základ pred dôchodkom.

Komora predložila poslancom vlastný návrh, v ktorom žiada, aby sa do Zákonníka práce zakotvila povinnosť zamestnávateľa preradiť zamestnanca na iný druh práce nielen vzhľadom na jeho zdravotný stav, ale tiež na vek, pričom v nariadení vlády by sa stanovili konkrétne podmienky. „Takto by bola daná sestre alebo pôrodnej asistentke možnosť po dovŕšení 50. roku požiadať o preradenie na iný druh práce, napr. v jednozmennej prevádzke s garanciou určitej úrovne mzdy, pričom zamestnávateľ by bol povinný žiadosti vyhovieť,“ navrhujú sestry.

Komora mala v petícii aj ďalšie požiadavky

Návrhy zdravotníckeho výboru na ich riešenie zaslala jednotlivým regionálnym komorám v rámci celého Slovenska, aby sa vyjadrili, či súhlasia s predloženými návrhmi, alebo trvajú na riešení požiadaviek dohodnutými spôsobmi. Tie pritom nikdy bližšie nešpecifikovali. Sestry a pôrodné asistentky zároveň vo svojom stanovisku upozorňujú, že vyhlásenia ministra zdravotníctva, že všetkých sedem požiadaviek členov petičného výboru je vyriešených, považujú za zavádzajúce.

Sestry a pôrodné asistentky zbierali podpisy pod petíciu dva mesiace, skončili v polovici apríla. Celkovo petíciu podporilo 243 tis. občanov. Vláda vzala petíciu začiatkom júna na vedomie, pričom prijala aj uznesenie, ktoré stanovuje harmonogram, kedy sa majú niektoré z požiadaviek splniť. Národná rada SR sa bude petíciou sestier a pôrodných asistentiek zaoberať 29. júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SKSaPA Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek