Sestry sú nespokojné, vláda nevyriešila základné požiadavky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravotné sestry
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Nie je to úplne to, čo sme chceli. Tak zhodnotila opatrenia vlády, ktoré reflektujú na petíciu sestier a pôrodných asistentiek prezidentka ich komory Mária Lévyová. Sestrám a pôrodným asistentkám sa pritom nepozdáva najmä to, že neprišlo k splneniu dvoch ich základných požiadaviek, a to zvýšenie mzdového ohodnotenie a skorší odchod do dôchodku. „Je to na diskusiu, ale je to nižšie minimum, ako sme čakali,“ reagovala Lévyová na ponuku vlády stanoviť im v Zákonníku práce minimálne mzdové nároky. Tie sa pritom o niečo zvyšujú, podľa sestier je však nárast nepatrný a predovšetkým nezohľadňuje všetko to, čo požadovali, teda počet odpracovaných rokov, ako aj vzdelanie a špecializáciu. Skorší odchod do dôchodku vláda sestrám poskytnúť odmietla, chce im však umožniť, aby po dovŕšení 50 rokov mohli odmietnuť prácu nadčas alebo nočné služby. Podľa Lévyovej sestry takéto riešenia odmietnu, keďže by sa negatívne odrazilo na ich platoch ako aj pri následnom vypočítavaní dôchodku. Žiadajú garanciu, aby im platy neklesli.

Poslanci sú rozčarovaní

Oba návrhy na vyriešenie hlavných bodov petície predložil pri prerokovaní Zákonníka práce v parlamentom zdravotníckom výbore Marián Kvasnička (KDH). Tak predkladateľ ako aj ďalší poslanci sa pritom petičného výboru, ktorý prišiel na výbor, pýtali, či napriek ich výhradám majú uvedené návrhy podporiť. Ich prezidentka priamo neodpovedala, poslancom odkázala, že potrebujú čas na diskusiu a že svoje stanovisko oznámia do konca septembra. Poslanci boli takýmto postojom sestier rozčarovaní. „Neviem, či je dôvod na takúto skepsu,“ vyhlásil Kvasnička. Ako doplnil Peter Markovič (SDKÚ-DS), ide o prvý krok, ktorý aktuálne dovoľuje rozpočet a platná legislatíva. Naopak, exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) skonštatoval, že ide o polovičné riešenie.

Predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) sestry vyzval, aby k návrhom pristupovali zodpovedne. Ako upozornil, v petícii žiadali minimálnu hodinovú mzdu od 3,5 do 4,5 euro, vláda im ponúkla 3,06 až 3,96 eura. Pýtal sa, či je lepšie zabezpečiť sestrám takéto minimum, alebo ich niektoré nechať pracovať za 1,8 eur na hodinu. „Je to pre mňa nepochopiteľné, my to robiť nemusíme,“ povedal na margo predložených návrhov. Exminister Raši koaličných poslancov upozornil, aby na sestry nerobili nátlak, podľa neho sa pozmeňujúce návrhy môžu stále predkladať aj v pléne.

Prezidentka komory sestier napokon skonštatovala, že potrebujú čas na diskusiu, konečné stanovisko majú povedať regióny. Ak pritom návrhy neprijmú, avizujú tvrdšie akcie. Tie však dlhodobo odmietajú zverejniť. O pozmeňovacích návrhoch koaličného poslanca Kvasničku k Zákonníku práce sa napokon v parlamentnom zdravotníckom výbore hlasovalo. Jeho členovia schválili minimálne mzdové nároky, ako aj obmedzenie práce po 50 roku života v noci. Obmedzenie nadčasov po dovŕšení 50 roku života však výborom neprešlo.

Na výbore vystúpil aj šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Ten poukázal, že ak nepríde k schváleniu predloženého pozmeňujúceho návrhu k mzdám, celé mzdové minimá zo zákona vypadnú. On sám sa preto za ne postavil. Taktiež skonštatoval, že v prípade schválenia ďalších úprav, okrem sestier nebudú musieť po 50 roku života mať nadčasy a nočné služby aj ostatní zdravotníci. To podľa neho môže spôsobiť problémy, keďže sa to bude týkať aj lekárov, či napríklad laborantov.

Petícia sestier

Sestry a pôrodné asistentky zbierali podpisy pod petíciu dva mesiace, skončili v polovici apríla. Okrem iného v nej žiadajú, aby mohli odchádzať do dôchodku po dovŕšení 58. roku života a aby bola pre ne stanovená minimálna hodinová mzda. Komora taktiež požaduje, aby štát a zamestnávatelia podporovali sústavné vzdelávanie sestier a pôrodných asistentiek a aby Ministerstvo zdravotníctva SR kontrolovalo dodržiavanie personálnych normatívov v zdravotníckych zariadeniach. Súčasťou petície je aj požiadavka o zriadenie samostatného odboru ošetrovateľstva na ministerstve, podpora mimonemocničnej starostlivosti, najmä agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, a legislatívna, ale i finančná úprava poskytovania zdravotnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Národná rada SR sa bude petíciou sestier a pôrodných asistentiek zaoberať 29. júna, vláda ju vzala začiatkom júna na vedomie, pričom prijala aj uznesenie, ktoré stanovuje harmonogram, kedy sa majú niektoré z požiadaviek splniť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton SzalayMária LévyováMarián KvasničkaPeter MarkovičRichard RašiViliam Novotný