Slováci údajne začínajú byť závislí od liekov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Antibootiká, lieky
Foto: apoverlag.at

BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Slováci údajne začínajú byť závislí od liekov. Upozorňuje na to Fórum nezávislých názorov, ktoré chce otvoriť verejnú diskusiu s cieľom ovplyvniť preskripciu liekov. Na Slovensku sa ich totiž podľa zakladajúcich členov fóra predpisuje veľa a často ich pacienti dostávajú úplne zbytočne. „Odhadom až 20 miliónov balení liekov sa na Slovensku predpíše zbytočne,“ upozornil jeden zo zakladateľov fóra Ladislav Laho.

Lieky pritom podľa neho pohltia 30 až 40 % všetkých výdavkov na zdravotníctvo. Vysoká spotreba liekov však podľa iniciátorov fóra systému ani pacientom nepomáha, naopak škodí kvalite zdravotnej starostlivosti a zbytočné užívanie liekov môže dokonca ohroziť život aj zdravie. Slovensko by teda malo nevyhnutne pristúpiť k racionalizácii preskripcie. „Sme medzi piatimi krajiny Európskej únie s najvyššou spotrebou liekov,“ poznamenal ďalší zo zakladateľov fóra Stanislav Janota.

Vysoký počet predpísaných liekov má podľa lekárov rôzne dôvody

Nemocnica, pacient, ženy
Foto: ilustračné foto SITA, AP

Podľa Branislava Sepešiho na Slovensku jednak chýba koordinácia liečby ako aj štandardy diagnosticko-terapeutických postupov. Ďalším dôvodom je tlak farmaceutických firiem, ale aj samotných pacientov. Dôsledkom je potom fakt, že Slovák v priemere spotrebuje za rok 17 škatuliek liekov. Veľký počet naraz predpísaných liekov pritom prináša hrozbu nežiaducich účinkov na organizmus ale aj možných interakcií liekov.

Fórum upozornilo najmä na problematický tlak farmaceutického priemyslu na lekárov, jeho výsledkom je jednak predpisovanie zbytočných alebo nadbytočných liekov ale aj tzv. indukovaná preskripcia, teda predpisovanie liekov, kedy lekár uprednostňuje lieky jedného výrobcu. „Indukovaná preskripcia ja najväčšou dierou v potápajúcom sa zdravotníckom Titanicu,“ vyhlásil Laho. Lekár totiž podľa neho nemôže byť na strane farmaceutickej firmy ale na strane pacienta.

Lekári však upozorňujú, že chyba je i strane pacientov

Nadmerné užívanie liekov je najmä doménou starších pacientov, tí ich často od lekárov doslova žiadajú. Niektorí pacienti si zároveň podľa Janotu dajú radšej predpísať liek, ako by prijali zodpovednosť za svoje zdravie. Napríklad ľudia s vysokým krvným tlakov trpiaci obezitou, po začatí užívania lieku, neprestanú soliť a nezačnú športovať. „Ak dostanú predpísaný liek, uspokojí ich to a myslia si, že môžu zhrešiť ďalej,“ vyhlásil.

Liek
Foto: SITA/AP

Zníženiu nadmernej preskripcie by mala podľa lekárov pomôcť novela zákona o liekoch. V druhom čítaní bude o nej parlament rokovať na nadchádzajúcej septembrovej schôdzi. Novela mala okrem iného zaviesť predpisovanie účinnej látky, jej aktuálne znenie ale hovorí, že lekár síce bude musieť na recept uviesť účinnú látku, ostane mu ale aj možnosť uviesť firemný názov lieku. Podľa fóra predpísanie účinnej látky zabezpečí, že farmaceutické spoločnosti prestanú ovplyvňovať lekárov, aby predpisovali ich lieky a lekári prestanú predpisovať lieky aj takým pacientom, ktorí ich vlastne nepotrebujú.

Fórum nezávislých názorov je občianske združenie, ktoré vzniká reagujúc na dopyt kolegov lekárov, ktoré sa objavili po konferencii Banskobystrické inšpirácie. Chce vytvoriť protiváhu voči každému prítomnému biznisu v medicíne, priamo a otvorene pomenúvať problémy v slovenskom zdravotníctve a podporovať transparentnosť. Fórum má v pláne realizovať nezávislý výskum na podporu ekonomicky úspešnej liečby a obmedzenie závislosti pacientov na liekoch. Zakladajúcimi členmi sú Ladislav Laho, Branislav Sepeši a Stanislav Janota.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať