Slovenské nemocnice možno prídu o 10 až 15 % lôžok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica Stropkov
Foto: stropkov.sk

BRATISLAVA 16. marca (WEBNOVINY) – Slovenské nemocnice možno prídu o 10 až 15 % lôžok z celkového počtu 35 tis. Taký je predbežný zámer Ministerstva zdravotníctva SR. Presné počty a štruktúra redukovaných oddelení vyplynú z rokovaní medzi rezortom, krajmi, manažmentmi dotknutých zariadení a poisťovňami. Dôvodom redukcie je okrem iného nedostatok finančných prostriedkov a predpoklad, že platby od zdravotných poisťovní v najbližšom období nebudú mať rastúci trend.

„V zásade nejde o rušenie nemocníc ako celkov. Ide o redukciu tých oddelení, ktoré nie sú efektívne, ide o podporu a rozšírenie ambulantnej a jednodňovej starostlivosti tak, aby pacient naďalej dostával rozhodujúcu časť zdravotnej starostlivosti vo svojom regióne, ale špecializovaná, medicínsky a finančne náročná starostlivosť (v mnohých prípadoch zriedkavá) by bola centralizovaná, lebo len tak ju možno poskytovať v čo najvyššej kvalite,“ vysvetľuje ministerstvo.

Ako príklad uvádza redukciu pľúcneho oddelenia v istom zariadení. Časť prípadov bude podľa neho liečená na príbuznom, internom oddelení v rámci zariadenia, časť ambulantnou formou v rámci zariadenia a iba časť prípadov, medicínsky a finančne náročných, bude liečená mimo tohto zariadenia v zariadení vyššieho typu, napríklad v univerzitnej nemocnici.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko potvrdil, že na Slovensku je prebytok najmä akútnych lôžok. „Určitá reštrukturalizácia by teda systému čiastočne pomohla,“ vyhlásil. Zároveň však upozornil, že zdravotníctvo bezpodmienečne potrebuje viac finančných prostriedkov. „Samotná redukcia bez dodatočných zdrojov nevyrieši nič,“ skonštatoval.

Poisťovne návrh rezortu zdravotníctva podporujú. „Všeobecná zdravotná poisťovňa podporuje zámer ministerstva zredukovať neefektívne oddelenia v nemocniciach a podporiť ambulantnú a jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Túto filozofiu VšZP uplatní aj pri uzatváraní zmlúv od 1. apríla 2011,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Zásadne proti redukcii lôžok nie sú ani odborári a Slovenská lekárska komora. Jej predstavitelia však upozornili, že konkrétny návrh rezortu zdravotníctva ešte nevideli. Podľa predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya môže byť rušenie lôžok jedna z ciest, ako „ekonomizovať“ fungovanie nemocníc na Slovensku. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula dodal, že to môže pomôcť celému zdravotníctvu. „Aby sa financie presunuli tam, kde to bude potrebné,“ vysvetlil. Najmä odborári však zdôraznili, že pri akejkoľvek redukcii lôžok treba brať ohľad na zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Čo sa týka harmonogramu zmien, ministerstvo predpokladá, že už v marci by mali byť známe potreby jednotlivých regiónov. Prvá optimalizácia by sa mala stať realitou už k 1. aprílu tohto roka. Tá by sa však mala týkať iba prípadov, kde ide o zmenu formy poskytovania zdravotnej starostlivosti, napríklad z ústavnej na jednodňovú, a kde nie je potrebné presúvať kapacity, či centralizovať oddelenia. Čas pripraviť sa na zmeny v poskytovaní lôžkovej starostlivosti či štruktúre by mali zariadenia do 1. júla 2011.

Rezort pritom pri zmenách vychádzal z toho, že na Slovensku je vysoká kapacita lôžkového fondu, ako aj veľa neefektívnych a zbytočných hospitalizácií. Zároveň bral do úvahy potrebu centralizovať špecializovanú a finančne náročnú lôžkovú starostlivosť a nevyhnutnosť riešiť problém lôžkovej starostlivosti, keďže mzdové náklady a náklady na budovy tvoria viac ako 70 % nákladov.

Základným princípom zmien je podľa neho podpora efektívnejšej a často pre pacienta vhodnejšej ambulantnej a jednodňovej formy (najmä urologické, očné či krčné oddelenia) a centralizácia špecializovanej a finančne náročnej zdravotnej starostlivosti do nemocníc a ústavov (najmä oddelenia plastickej chirurgie či neurochirurgie). Rezort ďalej počíta s presunom chronickej starostlivosti z univerzitných a fakultných nemocníc do liečební a menších všeobecných nemocníc, či redukciou duplicitných pracovísk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian PetkoMilan Dragula