Slovensko bude asi využívať nemecký DRG systém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár, pacient
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Slovensko bude podľa všetkého využívať nemecký DRG systém. Obstaraný by mal byť do septembra tohto roka. Pilotné testovanie systému je naplánované na júl až november budúceho roku a prevádzka od začiatku roku 2013. Vyplýva to z Koncepcie zabezpečenia a zavedenia DRG systému, ktorú do pripomienkového konania predložil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten sám pritom termín zavedenia DRG na Slovensku označil za „nezvyčajne“ ambiciózny.

Zavedenie a zabezpečenie DRG systému sa bude financovať z rozpočtu úradu pre dohľad, z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Prípravná a implementačná fáza, ako aj vzdelávanie a prevádzka v prvom roku si podľa zverejneného materiálu vyžiadajú finančné zdroje vo výške 7,9 mil. eur. Udržiavacia prevádzka vrátane rozvoja DRG bude následne financovaná z rozpočtu úradu pre dohľad.

Ráta sa pritom s plošným, celoslovenským zavedením DRG pre všetky nemocnice, okrem liečební, rehabilitačných a kúpeľných zariadení. DRG systém by mal byť 100-percentným zdrojom financovania nemocníc. Významná zmena by mala nastať v systéme úhrad. „V súčasnosti sa stanovuje výška úhrady za hospitalizačný prípad dohodou medzi poskytovateľom a poisťovňou. Ako pripočítateľné položky sú hradené lieky a zdravotnícky materiál, samostatne sú uhrádzané spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky. DRG systém používa transparentne kalkulované relatívne váhy vynásobené základnou sadzbou a len zriedka doplňujúce úhrady,“ píše sa v koncepcii.

DRG systém je vo svete považovaný za najobjektívnejší, najtransparentnejší a najspravodlivejší systém financovania nemocníc. Umožňuje odmeňovanie za poskytnutú zdravotnú starostlivosť podľa jej medicínsko – ekonomickej náročnosti. Na základe neho sa za každý pobyt v nemocnici uhrádza paušálna platba, a to na základe určitých kritérií, ktorými sú najmä hlavná diagnóza, vedľajšie diagnózy, vykonané procedúry/výkony, vek, pohlavie, spôsob prepustenia z nemocnice, závažnosť zdravotného stavu a ďalšie kritériá.

Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá DRG systém nemá zavedený

V súčasnosti používa úhrada za hospitalizačný prípad, ktorá sa skladá z paušálnej platby za ukončenú hospitalizáciu, z platby za spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky počas hospitalizácie, z úhrady za osobitne hradený zdravotnícky materiál respektíve lieky a prípadne za iné zložky. Takýto spôsob úhrad nerozlišuje medicínsko – ekonomickú náročnosť pacienta, diagnosticko – liečebný proces, diagnózu, ani prípadné komplikácie, dĺžku hospitalizácie, vek, pohlavie či závažnosť zdravotného stavu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať