Tretina Slovákov zrejme trpí nedostatkom horčíka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Horčík
Horčík Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Približne tretina Slovákov pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka.

Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnili odborníci z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedry výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Výsledky tohto výskumu na dnešnej tlačovej konferencii odprezentoval Zdeněk Zadák z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Do tejto štúdie sa zapojilo sto Čechov a dvesto Slovákov vo veku od 17 do 84 rokov. Tým dali vedci na čele so Zadákom najprv vyplniť dotazník na určenie príznakov nedostatku horčíka v organizme, ktorý obsahoval 63 otázok o stravovaní, životnom štýle, symptómoch nedostatku horčíka a zdravotnom stave.

Z výsledkov vyplynulo, že približne tretina respondentov (30,5 percenta Slovákov a 29 percent Čechov) pravdepodobne trpí nedostatkom horčíku, z toho u zhruba siedmich percent zistili veľmi veľkú pravdepodobnosť nedostatku horčíka.

Najviac ohrozenou skupinou pritom boli ľudia starší než 50 rokov, u ktorých bolo toto riziko niekoľkonásobne vyššie. Nedostatok horčíka sa vo zvýšenej miere preukázal aj u ľudí s indexom telesnej hmotnosti (BMI) nad 25. Z týchto zistení vyplýva, že nedostatok horčíka má súvis so zvyšujúcim sa vekom a tiež nezdravým životným štýlom.

Výsledky zistené pomocou tohto dotazníka následne odborníci u českých respondentov overili aj pomocou biologického skríningu, pri ktorom monitorovali obsah horčíku v moči, krvi a červených krvinkách. Namerané hodnoty potvrdili predpoklady založené na údajoch z dotazníka, čím sa preukázala vysoká výpovedná hodnota a presnosť dotazníkovej metódy.

„V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 percent menej horčíka ako v 80. rokoch minulého storočia. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním,“ uviedol Zadák s tým, že na príjem horčíka by si mali dávať pozor predovšetkým ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom a cukrovkou.

Nedostatok horčíka sa prejavuje napríklad bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou alebo náchylnosťou k stresu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia