Uhliarik by si dal za rok na čele rezortu trojku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik označil prvý rok svojho pôsobenia na čele rezortu zdravotníctva za rok „záchrany systému pred kolapsom“. „Z lekárskeho hľadiska by som ho označil ako rok, kedy sme diagnostikovali problémy slovenského zdravotníctva a teraz sme naozaj v roku liečby,“ povedal minister na piatkovej tlačovej besede, ktorá hodnotila ročnú činnosť ministerstva. On sám by si pritom podľa vlastných slov dal na pomyselné vysvedčenie za rok vo funkcii trojku.

Podľa Uhliarika bolo v rezorte v prvom rade potrebné vykonať mnohé stabilizačné opatrenia. Tie sa týkali aj štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Chýbali centimetre k tomu, aby išla do nútenej správy,“ vyhlásil. Problematické sú aj štátne nemocnice. Aktuálne audity odhalili, že ich dlhy dosahujú okolo 200 mil. eur. Aj z týchto dôvodov musela poisťovňa spolu s rezortom pristúpiť k racionalizácii počtu lôžok a samotné nemocnice k reštrukturalizačným opatreniam. Za ďalšie problémy označil minister predražené nákupy, tunelovanie štátnej záchranky, či nízke platy lekárov a sestier a chýbajúce systémové opatrenia na reformu zdravotníctva.

Uhliarik pritom za svoje úspechy považuje najmä zavedenie limitu na doplatky za lieky pre dôchodcov a ťažko zdravotnej postihnutých, zrušenie výmenných lístkov, ale aj vrátenie nezávislosti Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vyzdvihol i naštartovanie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti a vytvorenie predpokladov na zavedenie platby za diagnózu. Pozitívne vidí aj pripravované zvedenie generickej preskripcie či zníženie cien liekov na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii. Obe zmeny má priniesť legislatíva, ktorá na ostatnej schôdzi parlamentu prešla do druhého čítania.

Aktuálne ministerstvo pracuje najmä na pripravovanej transformácii, ako aj na novinkách, ktoré by mali presadiť návrh nového zákona o liekoch a návrh zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Rezort plánuje taktiež vytvorenie centrálnej obstarávacej jednotky, ktorej budú štátne nemocnice s mesačným predstihom hlásiť potrebu nákupov spolu s navrhovanou cenou. Táto jednotka im následne na základe porovnaní cien v rámci všetkých zariadení odporučí nákupnú cenu. Uhliarik chce zároveň zakázať fajčenie v otvorených priestoroch nákupných centier.

Ministerstvo pripravuje i projekt zavedenia ďalšieho piliera financovania zdravotníctva – pripoistenie a pracuje na vízii zdravotníctva do roku 2020. Rezort chystá aj začatie projektu elektronizácie zdravotníctva. Pôvodný projekt vyhodnotil ako nerealizovateľný a vysoko rizikový, pripravil novú stratégiu, pričom potrebné prostriedky zredukoval o 120 mil. eur. Nová stratégia bude realizovaná výhrade z prostriedkov Operačného programu informatizácia spoločnosti. „Dúfam, že všetky kroky povedú k tomu, aby sa zvýšila kvalita zdravotníckych služieb, spokojnosť pacientov a motivácia zdravotníckych pracovníkov,“ zhrnul minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik