Uhliarik chce obmedziť otváranie nových lekární

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lieky,  lekáreň
Foto: Ilustračné foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Nový minister zdravotníctva Ivan Uhliarik navrhne sprísniť podmienky otvárania nových lekární. Podľa neho ich je na Slovensku príliš veľa. Ako ďalej poukázal na piatkovej tlačovej besede, v susednej Českej republike je na 10 miliónov obyvateľov zhruba 2 400 lekární. U nás je to pri polovičnom počte obyvateľov okolo do 2 000.

Konkrétne obmedzenia vzniku lekární ešte podľa ministra dohodnuté nie sú. „Tým, že ešte nemáme dohodnuté, akým spôsobom to obmedzíme, nechcel by som s k tomu teraz vyjadrovať,“ povedal Uhliarik. V Európe je však napríklad bežné, aby sa tak dialo na základe počtu obyvateľov v určitom regióne. Minister chce podľa vlastných slov zmeny pri otváraní nových lekárni presadiť čo najskôr. „Dúfajme, že sa nám to podarí budúci rok,“ uviedol.

V súčasnosti na Slovensku povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti vydávajú farmaceuti samosprávnych krajov, žiadosť môžu zamietnuť iba v tom prípade, ak nesplní ustanovenia zákona o liekoch.

Slovenská lekárnická komora iniciatívu ministerstva víta. O reguláciu vzniku lekárni sa snaží už dlhodobo. Tento krok v minulosti okrem iného odôvodňovala nedostatkom farmaceutov. Podľa nej hrozí, že zdravotnú a liekovú starostlivosť na Slovensku budú vykonávať a možno už aj vykonávajú neodborníci. Ako uviedol pre agentúru SITA v reakcii na aktuálne vyhlásenia člen prezídia komora Peter Stanko, kritéria na otváranie lekární by mali byť geografické i demografické. Rozhodujúca by však mala byť ich kvalita. Podľa neho je ale nutné pozrieť sa aj na už existujúce lekárne.

Výkonná riaditeľka Združenie za lepšie lekárne Vladimíra Gromová skonštatovala, že súčasný stav na Slovensku nie je dobrý. Podľa nej však nie je problém v počte lekární ale v ich rozmiestnení. „V meste sú tri alebo štyri vedľa seba a v obci nie je žiadna,“ priblížila. Stanko sa pritom domnieva, že práve obmedzenie otvárania nových lekárni môže byť cesta ako vrátiť dostupnosť liekov aj do subregiónov.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik