Uhliarik označil list za prejav lobistických aktivít

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uhliarik
Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik. Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. júna (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik považuje list siedmich európskych veľvyslancov k zákonu o liekoch a k zákonu o rozsahu úhrad, ktoré minulý týždeň schválila vláda, za prejav zavádzajúcich lobistických aktivít farmaceutického priemyslu. „Za paradoxné považujem, že vyjadrenie tohto typu prichádza práve v čase prípravy novej legislatívy výrazne zvyšujúcej mieru transparentnosti v zdravotníctve,“ píše sa ďalej v stanovisku ministra zdravotníctva k listu veľvyslancov tykajúceho sa liekovej reformy.

Ako ďalej upozorňuje Uhliarik, v zákonoch sa zavádzajú opatrenia smerujúce k zníženiu negatívneho ovplyvňovania zdravotníckych pracovníkov farmaceutickým priemyslom, nové kritéria týkajúce sa rozhodovania o postavení liekov v systéme úhrad zo zdravotného poistenia, či sa ustanovujú podrobnosti o konflikte záujmov pri rozhodovaní. Minister odmieta tvrdenia o nedostatočnom dialógu ministerstva s farmaceutickým priemyslom počas prípravy legislatívy. „Rezort urobil nadštandardný postup v tom, že sa s jednotlivými subjektmi stretával počas prípravy oboch zákonov, všetky zmeny s týmito subjektmi postupne prechádzal a oboznamoval ich so zámermi oboch zákonov,“ píše sa ďalej v liste.

List siedmich európskych veľvyslancov týkajúci sa liekovej reformy považuje predsedníčka vlády Iveta Radičová za pokračovanie zavádzajúcich lobistických aktivít veľkých farmaceutických firiem. V odpovedi, ktorú premiérka v pondelok poslala veľvyslancom zdôraznila, že najdôležitejším princípom dvoch návrhov zákonov je výrazné zvyšovanie transparentnosti a zodpovednosti v slovenskom zdravotníctve. „Bez takýchto zmien nie je možné zvýšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. V zdravotníctve sa stráca príliš veľa peňazí bez toho, aby priniesli úžitok pacientom. Vláda SR toto plytvanie zastaví,“ uvádza v zverejnenom vyhlásení Iveta Radičová.

Veľvyslanci siedmich štátov Európskej únie požiadali minulý týždeň premiérku Ivetu Radičovú listom o zmeny v zákone o liekoch a zákone o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Veľvyslanci boli z krajín, v ktorých sú veľmi silné farmaceutické spoločnosti – Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Veľká Británia a USA. „Považujem to za čistý lobing. Je to nad rámec diplomacie a politickej slušnosti,“ vyhlásila minulý týždeň Radičová.

List podľa premiérky neobsahoval žiadne konkrétnosti, okrem toho, že má vláda rešpektovať požiadavky farmaceutických firiem. List Radičová označila za pokus o zásah do transparentnosti a do riešenia konfliktu záujmov. Podľa Radičovej bolo pritom na ňu v súvislosti s týmito zdravotníckymi zákonmi vyvíjaný najväčší tlak za posledný rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UhliarikIveta Radičová