Na čierny kašeľ ochorelo v tomto roku viac ako osemsto ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekar,chripka
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – K 5. novembru tohto roka evidoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR 822 ochorení na čierny kašeľ.

V minulom roku ochorelo na čierny kašeľ 950 ľudí a rok predtým 936 osôb, informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Čierny kašeľ je akútne respiračné ochorenie. Prejavuje sa typickým záchvatovitým kašľom trvajúcim aj šesť týždňov a dlhodobou rekonvalescenciou. Ochorenie bývalo v minulosti často sprevádzané mnohými komplikáciami ako krvácaním do viečok, zápalom pľúc, zápalmi stredného ucha, ale aj zápalom mozgu.

Prameň pôvodcu nákazy je podľa Skalickej chorý človek alebo nosič. Chorý vylučuje pôvodcu tri až štyri dni pred objavením sa klinických príznakov a najviac je infekčný v prvých dvoch týždňoch ochorenia. Ochorenie sa najčastejšie prenáša z človeka na človeka vdychovaním vzduchu kontaminovaného baktériami chorého človeka. Inkubačný čas sa pohybuje od sedem do 21 dní.

Pred zavedením očkovania sa podľa Skalickej na Slovensku vyskytovalo 220 až 460 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Po zavedení pravidelného povinného očkovania v roku 1958 chorobnosť výrazne poklesla a udržiavala sa na pomerne nízkych hodnotách (dva prípady na 100-tisíc obyvateľov). V rokoch 2000 až 2007 sa už na Slovensku hlásilo v priemere iba 20 prípadov ochorení na čierny kašeľ ročne.

Od roku 2008 došlo na Slovensku k výraznému vzostupu chorobnosti na čierny kašeľ s maximom (25,4/100 000 obyvateľov) v roku 2010, keď bolo hlásených až 1 379 ochorení. Od roku 2011 sa chorobnosť udržiava na približne rovnakej úrovni (zhruba 17/100 000 obyvateľov). Zvyšovaním chorobnosti na čierny kašeľ na Slovensku od roku 2008 došlo aj k posunu najvyššej vekovošpecifickej chorobnosti z novorodencov na 15- až 19-ročných. Slovensko preto zaviedlo v roku 2010 preočkovanie detí proti čiernemu kašľu v 13. roku života. V posledných rokoch sa vysoká vekovošpecifická chorobnosť udržiava nielen u adolescentov, ale aj vo vyšších vekových skupinách dospelých osôb. Adolescenti a dospelí neboli pravidelne preočkovávaní a ich protilátky získané očkovaním v detstve postupne klesajú. Nárast počtu prípadov čierneho kašľa sa netýka iba Slovenska, ale aj ostatných európskych krajín.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR