Košická nemocnica v roku 2010 zachraňovala 105 opitých detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alkohol
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

KOŠICE 13. januára (WEBNOVINY) – Počet alkoholom vážne intoxikovaných mladých ľudí v Košiciach neklesá. Ako informovala hovorkyňa košickej Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Viera Horniaková, v roku 2010 evidovali 105 prípadov intoxikácie alkoholom. Pritom ďalších 36 mladých opilcov ošetrili na adolescentnom oddelení I. psychiatrickej kliniky košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura.

„Aj keď sa čísla za rok 2010 takmer zhodujú s rokom 2009, musím pripomenúť, že nemalý počet mladých opilcov (36) vyšetrili na Adolescentnom oddelení I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. Tých v našej štatistike neevidujeme. Ak by boli započítaní, rok 2010 by bol jednoznačne najhorší,“ konštatovala Jozefína Krupová z detskej nemocnice.

Minuloročnou „rekordmankou“ sa stalo 15-ročné dievča, ktoré priviezli do nemocnice s 3,9 promile alkoholu v krvi a jej život zachraňovali na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Lekári na Centrálnom príjme Detskej fakultnej nemocnice Košice v roku 2010 namerali opitým mladým ľuďom, zväčša privezeným rýchlou zdravotnou službou, od 1,04 do 3,9 promile alkoholu v krvi. Vek chlapcov aj dievčat sa zväčša pohybuje od 14 do 18,5 roka, v priemere mali okolo 16 rokov. Medzi opitými sa ale objavilo aj 12-ročné dievča s 2,32 promile alkoholu v krvi, 8,5-ročný chlapec s 1,31 promile a tiež extrémny prípad 2,5-ročného dievčatka, ktoré omylom vypilo 20 ml odlakovača s obsahom alkoholu.

Za sledované obdobie od roku 2005 do roku 2010 evidovali na centrálnom príjme košickej detskej nemocnice celkovo 855 prípadov rôznych foriem intoxikácie u detských pacientov. Až 424 z nich bolo intoxikovaných alkoholom. „V prvých mesiacoch fungovania Adolescentného oddelenia I. psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ – od septembra do decembra 2010 bolo v súvislosti s alkoholom vyšetrených 36 pacientov v adolescentnom veku. Trinásť z nich muselo byť pre problémy s alkoholom hospitalizovaných. Celkový počet pacientov hospitalizovaných na adolescentnom oddelení od septembra do decembra 2010 bol 74,“ informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová.

Adolescentné oddelenie so šestnástimi lôžkami otvorili v závere augusta 2010. Ide o jediné špecializované oddelenie adolescentnej psychiatrie na Slovensku. V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice sú adolescenti liečení v rámci dospelého oddelenia s potrebným súkromím a vhodným prostredím, čo je veľkým pozitívom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Detská fakultná nemocnica v Košiciach