V okresoch B. Bystrica a Brezno sa šíri žltačka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekár
Foto: Ilustračné foto: SITA

BANSKÁ BYSTRICA 19. októbra (WEBNOVINY) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica zaznamenal od polovice augusta v okresoch Banská Bystrica a Brezno už 20 prípadov žltačky typu A, keď na ňu ochorelo 16 dospelých a štyri deti vo veku šesť až 14 rokov.

Informovala o tom vedúca odboru epidemiológie banskobystrického regionálny úrad verejného zdravotníctva Mária Avdičová s tým, že v týchto okresoch sa pritom v predchádzajúcich rokoch vyskytli maximálne tri prípady ročne. V auguste vznikla epidémia žltačky pre zlú hygienickú situáciu spôsobenú havarijným stavom kanalizácie v zariadení núdzového bývania Kotva v Banskej Bystrici.

Teraz však zaznamenávame výskyt tohto ochorenia roztrúsene hlavne u dospelej populácie, bez epidemiologickej súvislosti. A to aj u ľudí, ktorí rozhodne nežijú v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Nevieme presne kde sa nakazili, odhadujeme že najpravdepodobnejšie v dopravnom prostriedku alebo zariadení, ktoré navštevuje veľa ľudí,“ uviedla Avdičová. Dodala, že žltačka sa vyskytuje vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja a počet chorých rastie. Vysoký výskyt prípadov žltačky je v okresoch Lučenec, Zvolen, Detva, Rimavská Sobota a Žiar nad Hronom.

Žltačku prezývajú aj chorobou špinavých rúk, a to podľa spôsobu prenosu fekálne – orálnou cestou. K znečisteniu rúk môže prísť pri dotýkaní sa rôznych predmetov, ako sú tyče v autobuse, nákupné vozíky, kľučky na dverách. Potrava môže byť znečistená aj rukami osoby, ktorá stravu pripravovala. Pôvodcom infekcie je vírus hepatitídy A , ktorý je veľmi odolný voči vonkajším vplyvom a preto sa dlhodobo v prostredí udržuje. Je odolný aj voči kyslosti žalúdočnej šťavy. Inkubačný čas ochorenia je 15 až 50 dní.

Prvým krokom v ochrane pred týmto ochorením je dodržiavanie zásad osobnej hygieny, najmä umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou ochrany je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len v prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ostatné osoby si musia očkovaciu látku zaplatiť.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia