V piatok je Svetový deň boja proti preležaninám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pacient
Foto: SITA/BSK

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – V piatok si celý svet pripomína deň boja proti dekubitom, teda preležaninám.

Tie patria k najzávažnejším zdravotným problémom u ležiacich pacientov, či už sú v nemocničnej starostlivosti, doma alebo v opatrovateľských domovoch.

Nejde pritom o problém krajín tretieho sveta, s preležaninami a rôznymi typmi zle hojacich sa rán sa stretávajú zdravotníci v zariadeniach i domácnostiach aj v najvyspelejších krajinách.

Minulý rok vznikla v brazílskom Riu de Janeiro deklarácia lekárskych spoločností celého sveta venujúcich sa práve problematike preležanín, chronických pacientov a starostlivosti o nich, ktorá hovorí o prevencii dekubitov ako základnom ľudskom práve.

Starostlivosť môže zabezpečiť dôstojný život

Nemocnica
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Dôsledná starostlivosť o ležiacich pacientov môže zabezpečiť ich dôstojný a dostatočne kvalitný život, prispieť k ich včasnému uzdraveniu sa alebo aspoň nezhoršovať aktuálny stav.

Ale aj pri dobrej zdravotnej starostlivosti sa môže stať, že dlhodobo ležiacemu pacientovi sa začnú na niektorých častiach tela tvoriť poškodenia kože a podkožných štruktúr, ktoré vznikli dlhodobým tlakom na exponované miesta.

Takéto poškodenia vznikajú najmä na miestach dotyku tela s podložkou, tam, kde tlačia kosti na podkožné väzivo – teda krížová oblasť, bedrové kĺby, päty.

Tvoria sa rany, ktoré sa postupne vyvíjajú, pacientom spôsobujú bolesti a v ich ťažších štádiách dochádza k infekcii.

Môžu spôsobiť poškodenie kostí

Preležaniny často vedú až k ranám prenikajúcim do hlbších vrstiev tela, svalovej hmoty a k deštrukcii tkanív až na kosť. Liečba defektov je náročná, dá sa im však dostatočnou starostlivosťou predchádzať.

Svetový deň boja proti dekubitom sa snaží upozorniť práve na fakt, že dlhodobá zdravotná starostlivosť sa musí zameriavať aj na komplexné ošetrovanie kože a potenciálne rizikových miest z pohľadu tvorby preležanín.

Ležiaci pacient má právo žiť svoj život v dôstojných podmienkach, ktoré nepovedú k zhoršovaniu jeho zdravotného stavu. Viac informácií o dekubitoch, otvorených ranách a ich ošetrovaní sa nachádza na webovej stránke www.hojenieran.sk.

Informácie agentúre SITA poskytla Katarína Gudiaková z agentúry Snowball Communications.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať