Vláda podľa HPI skôr ublížila ako pomohla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
HPI logo
Health Policy Institute Foto: SITA/hpi.sk

BRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) Súčasná vláda podľa zdravotníckeho think tanku Health Policy Institute (HPI) za svoje funkčné obdobie zdravotníctvu skôr ublížila ako pomohla.

Riaditeľ inštitútu Peter Pažitný dokonca označil uplynulé štyri roky za premárnené obdobie. „Charakterizovala ich nekonzistentná a bezcieľna zdravotná politika, nerešpektovali sa zákony, ústava, medzištátne dohody a ani Zmluva o európskom spoločenstve,“ vyhlásil. Zároveň kritizoval spôsob tvorby legislatívy. Podľa neho sa poslaneckými novelami obchádzala verejnosť a pripomienkové konanie a legislatíva sa prijímala bez analýzy dopadov.

Ak by sme výkon kabinetu Roberta Fica hodnotili ako v škole, HPI by mu udelil štvorku. Svoje programové vyhlásenie podľa neho splnila iba na 27 %. Množstvo bodov, ktoré sa nepremietli do reality, pritom mohli do zdravotníctva priniesť pozitívne zmeny. Ako však upozornil analytik inštitútu Tomáš Szalay, sú aj prípady, kedy je dobre, že niektoré sľuby ostali nenaplnené. Ako príklad označil nezriadenie fondu nákladnej starostlivosti.

Za najškodlivejšie opatrenie práve končiaceho volebného obdobia označili analytici zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, zákaz zisku zdravotných poisťovní, zrušenie poplatkov a zavedenie pevnej minimálnej siete. Negatívne hodnotili aj politické ovládnutie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ochranu nemocníc pred exekúciami, navýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej, jej spojenie so Spoločnou zdravotnou, ale aj oddlžovanie zdravotníckych zariadení.

Za najprospešnejšie opatrenie naopak HPI považuje referencovanie cien liekov, ktorým sa upravili ceny liekov na Slovensku tak, aby neboli vyššie ako priemer v šiestich krajinách Európskej únie s najnižšími cenami. Analytička Angelika Szalayová však upozornila, že v tejto oblasti vyvíjalo hlavnú iniciatívu nie Ministerstvo zdravotníctva SR ale rezort financií. „V každom prípade to však je úspech tejto vlády,“ skonštatovala. Pozitívne vníma inštitút aj zmeny v prerozdeľovaní, zdroje sa už totiž medzi zdravotnými poisťovňami neprerozdeľujú iba podľa veku a pohlavia ich poistencov, ale aj podľa toho, či sú alebo nie sú ekonomicky aktívni.

HPI označil aj päť najmenej transparentných opatrení kabinetu Roberta Fica. Zaradil k nim súťaž o licencie na prevádzkovanie bodov záchrannej zdravotnej služby, tender štátnej Záchrannej a dopravnej zdravotníckej služby Bratislava na 140 sanitiek, nákup vakcín proti prasacej chrípke, použitie zostatku po spoločnosti Veriteľ a rozdeľovanie eurofondov v rezorte. Najväčšími nesplnenými sľubmi tejto vlády boli rast miezd lekárov na trojnásobok a sestier na 1,5-násobok priemernej mzdy a platba za poistencov štátu na úrovni 5 %.

Čižmáriková sa kritike bráni. „Absurdnosť týchto tvrdení potvrdzuje aj to, že kritizujú oddlženie nemocníc, pričom sami boli počas predchádzajúceho vedenia pri kreovaní Veriteľa a zároveň boli aj v jeho riadiacich orgánoch,“ uviedla. V súvislosti s platmi doplnila, že reálne mzdy v zdravotníctve počas posledných štyroch rokov stúpli o 37 %, pričom počas predchádzajúcich štyroch klesli o 8 %.

Rezort zdravotníctva ďalej nechápe, ako môže byť zrušenie poplatkov jedno z najškodlivejších opatrení, keď práve ich zrušením sa sprístupnila zdravotná starostlivosť aj pre tých, ktorí ju pre poplatky odkladali, ako aj to, že inštitút kritizuje dočasné zastavenie exekúcií a pritom dočasne exekúcie pozastavil aj bývalý minister R. Zajac, ktorému jeho členovia robili poradcov. „A kritiku využívania eurofondov rezort vníma ako priame zavádzanie médií a klamstvo, pretože presný opak je pravdou. Európska komisia Slovensko vyzdvihla a dala za príklad ako krajinu s jedným z najlepších čerpaní eurofondov v zdravotníctve,“ uzavrela hovorkyňa.

HPI zároveň analyzoval programy relevantných politických strán do nadchádzajúcich volieb. „Kým programy pravicových strán (SDKÚ-DS, KDH, SaS) obsahujú konkrétne ciele a nástroje v zdravotnej politike, programy ostatných strán sú podstatne všeobecnejšie a povrchnejšie. Z nich vyniká program Smeru-SD, v ktorom je iba hromada slovného balastu,“ zhodnotil Pažitný.

Podľa neho by pritom akákoľvek vláda, ktorá vznikne po júnových voľbách, mala pristúpiť najmä k trom opatreniam. Predovšetkým by mala definovať tzv. základný balíček, teda súbor toho, na čo má každý pacient nárok z verejného zdravotného poistenia. Taktiež by mala urobiť poriadok vo financovaní nemocníc a vypracovať štandardy a protokoly na kľúčové ochorenia.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HPI Health Policy Institute