Smer i odborári chcú Uhliarikov odchod, minister neodstúpi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Uhliarik
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik zaručuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti po 1. decembri. Foto: SITA

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) neodstupuje z funkcie. Povedal to na dnešnom brífingu.

Ako pripomenul, počas stredajších rokovaní s odborármi ponúkol svoje kreslo, ak by to bolo jedinou prekážkou dosiahnutia dohody.

Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia by podľa ministra jeho odchod uvítali, ale návrat lekárov do nemocníc by to nezaručilo.

Predseda KDH Ján Figeľ pripomenul, že v rámci rokovaní s odborármi sa dohodli na deviatich z desiatich požiadaviek, otvorené ostali iba platy. Minister ho doplnil, že ani opozičná strana Smer-SD nesľúbila lekárom vyššie platy. „Smer by sa s odborármi nedohodol,“ tvrdí.

Uhliarik zároveň vyjadril sklamanie, že sa s ostatnými stranami doterajšej koalície nedohodli na zvýšení zdrojov v zdravotníctve pre budúci rok. Poslanci totiž v stredu neschválili návrh KDH na zvýšenie platieb štátu za svojich poistencov.

Odborári zaútočili na vládu

Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) chcú naďalej rokovať o riešení podľa ich slov v súčasnosti kritickej situácie v zdravotníctve.
Ivan uhliarik
Sprava: Členovia LOZ Peter Malinovský, Ján Sýkora, Marian Kollár, Peter Visolajský a Pavel Oravec na TB Lekárskeho odborového združenia na tému Lekári ponúkajú riešenia krízovej situácie v zdravotníctve. Bratislava, 1. december 2011. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Chceme sa dohodnúť, ale dohoda musí prísť a musí byť akceptovaná z oboch strán,“ vyhlásil na brífingu Kollár. LOZ chce pritom podľa Kollára rokovať tak, aby výsledok dohody bol taký, že sa do nemocníc vrátia všetci lekári.

Súčasná situácia v zdravotníctva je podľa predsedu LOZ absolútne kritická a podstatne vážnejšia, ako informujú média. Univerzitná nemocnica Bratislava vo štvrtok napríklad podľa odborárov úplne kolabuje.

V Detskej fakultnej nemocnici v Bratislava zase vraj hrozí, že v krátkom čase v nej nebude ani jeden chirurg, zlá je údajne aj situácia v Banskej Bystrici, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Čadci, či v Trstenej.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Danica Lehocká tvrdenia odborárov odmietla. „Je to absolútna dezinformácia, ktorú považujeme za mediálne účelovú a nebezpečnú,“ povedala. Podľa zistení agentúry SITA funguje bez problémov aj telefónna informačná linka rezortu zdravotníctva, ktorú rezort zriadil pre pacientov pre napätú situáciu.

Odborári majú taktiež informácie, že všetkých pacientov z Bratislavy aktuálne zvažujú do vojenskej nemocnice, skolabovať mali infolinky Ministerstva zdravotníctva SR, kde občania majú získať informácie o fungovaní nemocníc.

Hrozí ohrozenie životov

Marina kollar
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Odborári stále deklarujú, že sa chcú dohodnúť. „My sme ponúkli riešenia… my sme znížili naše požiadavky.

Nemôžem sa ubrániť dojmu, že našimi požiadavkami siahame na peniaze finančných skupín,“ tvrdia lekári.

Podľa nich je za aktuálnu situáciu zodpovedná vláda.

Prípadný odchod ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, ktorí odborári žiadali, by však podľa ich aktuálnych vyjadrení situáciu nevyriešil. Ak by aj z ministerstva odišiel, výpovede by len kvôli tomu nestiahli. Štvrtok je prvý deň, keď sú lekári, ktorí podali výpovede, v reálnych výpovediach.

„Vyhlásenie núdzového stavu považujeme za bezprecedentný akt hrubého a neospravedlniteľného diktátu voči lekárov,“ vyhlásil Kollár. Podľa neho lekári nechcú zotrvať v práci z dôvodu nesplnenie niektorých ich požiadaviek.

„Nie je možné, aby lekár mohol pracovať, operovať, vyšetrovať a zachraňovať životy pod tlakom núdzového stavu,“ dodal šéf odborárov. Podľa neho sú lekári pod veľkým nátlakom a sú v strese. Dôsledkom môže byť reálne ohrozenie zdravia alebo životov.

Smer sa pýta na poisťovne

Stav slovenského zdravotníctva je aktuálne kritický, zodpovednosť pritom leží na pleciach vlády. Na tlačovej besede to dnes uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. „Niektoré nemocnice sú pred kolapsom, v niektorých sa už priamo hovorí o stave kolapsu, a to napriek tomu, že vláda sa pokúšala občanom nahovoriť, že je schopná túto situáciu riešiť núdzovým stavom,“ povedal Fico.
Richard Raši
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Podľa neho je legitímna otázka, či má v súčasnej situácii pravdu kabinet alebo lekári.

Podľa Fica má však pravdu pacient, ktorý aktuálne nedostáva takú zdravotnú starostlivosť, ako by mal.

„Pacient prehráva 1. decembra… Nič nemôže ospravedlniť to, že pacienti dnes nenašli lekárov,“ vyhlásil.

Podľa expremiéra zlyhala vláda aj minister zdravotníctva, ktorý by sa mal vzdať svojej funkcie. „Čudoval by som sa, keby tak neurobil, dnešný deň je príkladom jeho úplného zlyhania,“ skonštatoval.

Ak neodíde minister sám, najsilnejšia opozičná strana očakáva, že v piatok podá premiérka prezidentovi návrh, aby odobral Uhliarikovi poverenie riadiť rezort zdravotníctva. Smer-SD je pritom za to, aby sa do čela zdravotníctva postavil úplne nový človek, apolitický, krízový manažér. Opozičná strana vládu kritizovala aj za to, že chce znižovať platby za poistencov štátu a upozornila, že tak nebude mať zdroje na rast platov

Fico predniesol vlastné návrhy na riešenie situácie v zdravotníctve, okrem okamžitého zrušenia transformácie nemocníc na akciové spoločnosti sa týkajú najmä zisku zdravotných poisťovní. Opozičná strana navrhla, aby vláda prijala také opatrenia, ktoré by poisťovniam prikázali, aby napríklad na tri alebo štyri roky museli celý zisk vracať späť do zdravotnej starostlivosti. Ako ďalšiu možnosť ponúkli osobitné zdanenie ich zisku, ako napríklad v prípade emisií, alebo prijatie ústavného zákonu o zákaze zisku.

Vláda sa s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia nedohodla ani po poslednom takmer deväťhodinovom rokovaní. Zhruba 1 200 lekárov tak už od polnoci nie je zamestnaných v dotknutých nemocniciach, niektorým však nariadili pracovnú povinnosť a vo štvrtok majú prísť na svoje bývalé pracoviská. Podľa vyjadrenia odborárov sa ponuka vlády na rast platov „okrem poslednej etapy“ prakticky nezmenila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikJán FigeľMarian KollárMinister zdravotníctva Ivan UhliarikRobert Fico
Firmy a inštitúcie LOZ Lekárske odborové združenieMZ Ministerstvo zdravotníctva SR