VšZP nezazmluvní od júla 156 oddelení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Laser operácia oka
laser operácia oka Foto: Očná klinika Neovízia

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Od začiatku júla tohto roka nezazmluvní Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v slovenských nemocniciach 156 oddelení, čo je približne 15 % z celkového počtu oddelení. Ako ďalej v piatok informoval generálny riaditeľ najväčšej poisťovne na trhu Marian Faktor, ide o 3 300 lôžok z celkového počtu takmer 34 tisíc. Minimálna verejná sieť pritom predpokladá 29 133 lôžok. Optimalizácia sa týka všetkých typov nemocníc a všetkých regiónov.

Z hľadiska štruktúry oddelení sa redukcia najviac dotkne krčných a očných oddelení. Podľa Faktora sa s návrhom zmien stotožnila väčšina nemocníc, zároveň však potvrdil, že v niektorých prípadoch ešte budú rokovať. Napriek nezazmluvneniu niektorých oddelení deklaruje Všeobecná zdravotná poisťovňa zachovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. „Objem financií pre slovenské nemocnice pred a po optimalizácii bude rovnaký,“ doplnil Faktor. Všetky získané finančné prostriedky budú totiž využité na liečbu pacientov.

Zverejnený návrh vznikol po rokovaniach na úrovni vyšších územných celkov ako aj s vedeniami nemocníc, poisťovňa brala do úvahy aj výsledky revíznych kontrol. Z nich okrem iného vyplynulo, že v niektorých nemocniciach sú oddelenia s využitím lôžok na menej ako 50 %, na niektorých slúžia lekári bez príslušnej odbornosti. Faktor zároveň podotkol, že Slovensko patrí v rámci krajín OECD k štátom s nadpriemerným počtom akútnych lôžok, priemer Európskej únie je 5,7 lôžka na 1 000 obyvateľov, priemer Slovenska je 6,6.

Nezazmluvnenie oddelení najväčšia poisťovňa na trhu bude kompenzovať presunutím značnej časti liečby do jednodňovej zdravotnej starostlivosti, časť nemocničnej liečby sa zároveň nahradí ambulantnou a stacionárnou zdravotnou starostlivosťou. Medicínsky a finančne náročná liečba sa podľa Faktora presunie do špecializovaných centier. Univerzitné a fakultné nemocnice budú zlučovať svoje oddelenia a kliniky.

Reštrukturalizáciu podporuje aj Dôvera

Reštrukturalizáciu nemocníc a siete lôžkovej zdravotnej starostlivosti podporuje aj Zdravotná poisťovňa Dôvera. „Potrebu zmien smerujúcich k vyššej kvalite a efektivite liečby vnímame obdobne ako Všeobecná zdravotná poisťovňa. Sme preto pripravení naše zmluvy s nemocnicami upraviť. Ako presne, bude záležať hlavne od dohody nemocníc so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Keďže tá má dvojtretinový podiel na trhu, bez zmluvy s ňou oddelenia prakticky neprežijú,“ uviedla v stanovisku najväčšia súkromná poisťovňa.

Nemocnice na Slovensku potrebujú podľa riaditeľa úseku nákupu v Dôvere Miroslava Žilineka optimalizáciu, zvýšenie kvality starostlivosti a efektivity prevádzky. „Ocenia to pacienti a v podobe lepších podmienok aj zdravotníci a personál nemocníc. Kroky, ktoré plánuje urobiť Všeobecná zdravotná poisťovňa, musíme v prvom rade zanalyzovať. No už dnes vieme povedať, že filozoficky vnímame situáciu a potrebu riešení veľmi podobne,“ povedal. Zároveň potvrdil, že Dôvera je pripravená o úpravách rokovať s nemocnicami a premietnuť ich do zmlúv od júla 2011.

„Naši poistenci nemusia mať obavy. V spolupráci s poskytovateľmi zabezpečíme zdravotnú starostlivosť tak, aby pacienti dostali, čo si ich zdravotný stav vyžaduje,“ dodal Žilinek. Odzmluvnenie oddelenia pritom podľa neho neznamená, že pacient bude musieť automaticky za starostlivosťou cestovať. Mnohé zákroky alebo vyšetrenia bude totiž možné zabezpečiť v danom meste – ambulantne, formou jednodňovej starostlivosti alebo na inom oddelení tej istej nemocnice.

So zámerom optimalizovať lôžka v slovenských nemocniciach prišlo Ministerstvo zdravotníctva SR ešte v polovici marca. Avizovalo zrušenie 10 až 15 % lôžok z celkového počtu 35 tisíc. Presné počty a štruktúra redukovaných oddelení mali vyplynúť z rokovaní medzi rezortom, krajmi, manažmentmi dotknutých zariadení a poisťovňami. Dôvodom redukcie mal byť okrem iného nedostatok finančných prostriedkov a predpoklad, že platby od zdravotných poisťovní v najbližšom období nebudú mať rastúci trend.

„V zásade nejde o rušenie nemocníc ako celkov. Ide o redukciu tých oddelení, ktoré nie sú efektívne, ide o podporu a rozšírenie ambulantnej a jednodňovej starostlivosti tak, aby pacient naďalej dostával rozhodujúcu časť zdravotnej starostlivosti vo svojom regióne, ale špecializovaná, medicínsky a finančne náročná starostlivosť (v mnohých prípadoch zriedkavá) by bola centralizovaná, lebo len tak ju možno poskytovať v čo najvyššej kvalite,“ vysvetlil vtedy zmeny rezort zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa