VšZP zverejnila kalkulačku doplatkov za lieky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekaren
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. júna (WEBNOVINY) – Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. (VšZP) zverejnila na svojej internetovej stránke Kalkulačku doplatkov za lieky. Informovala o tom hovorkyňa VšZP Petra Balážová.

„Táto jednoduchá pomôcka pomôže poistencom zistiť, či majú nárok na vrátenie doplatku za lieky, prípadne v akej výške,“ uviedla.

Kalkulačka doplatkov za lieky poistencovi po zadaní požadovaných základných údajov povie, či spĺňa zákonom stanovené podmienky na vrátenie doplatku, a ak áno, vypočíta aj sumu, ktorú by mu zdravotná poisťovňa mala vrátiť.

Výpočet je však podľa VšZP len orientačný, skutočný doplatok poisťovňa vypočíta z údajov v informačnom systéme zdravotnej poisťovne, teda z reálnych údajov v registri a faktúr z lekární. O vrátenie doplatkov poistenci nemusia žiadať, zdravotná poisťovňa ich vráti automaticky. Suma, o ktorú bol limit spoluúčasti prekročený, bude poisťovňa uhrádzať vždy do 90 kalendárnych dní od konca príslušného štvrťroka. Prvýkrát bude VšZP uhrádzať tieto sumy za druhý kalendárny štvrťrok roku 2011. „To znamená, že prvé úhrady môžu poistenci, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritériá, očakávať do konca septembra 2011,“ uviedla Balážová.

Ochranný limit na doplatky za lieky zaviedla novela zákona o zdravotnom poistení od 1. apríla tohto roka. Dôchodcovia by mali zaplatiť za lieky štvrťročne najviac 45 € a ťažko zdravotne postihnutí občania najviac 30 €. Ak zaplatia viac, zdravotná poisťovňa im tento rozdiel vráti. Zákon však presne stanovuje podmienky, za akých má poistenec nárok na vrátenie doplatkov. Jednou zo základných podmienok je, že do limitu sa započítavajú iba najlacnejšie alternatívy liekov. To znamená, že ak si poistenec kúpi liek s doplatkom 10 eur a v tejto skupine existuje aj liek bez doplatku, do konečného limitu sa započíta 0 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa