Vzali mi prsník. A čo teraz?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
rakovina prsníka
Symbolom boja proti rakovine prsníka sa stala ružová stužka. Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Rakovina prsníka patrí k najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochoreniam žien. Pacientky sa v mnohých prípadoch nevyhnú operácii, no tým sa liečba nekončí. Ponúkame vám cenné rady, ako sa naučiť zvládať bežný život, ako rehabilitovať a ako normálne fungovať v domácnosti.

Keď je nevyhnutná operácia

Operácia prsníka s nádorovým ochorením pozostáva z odstránenia časti alebo celého prsníka a vyoperovania lymfatických uzlín z podpazušia. Počet lymfatických uzlín, ktoré operatér odstráni, závisí od štádia ochorenia. Niekedy postačuje vyoperovať len jednu lymfatickú uzlinu, v iných prípadoch ich môže byť vyoperovaných aj viac alebo aj žiadne.

Zmeny po operácii

Po operácii prsníka môže dôjsť k poškodeniu mäkkého tkaniva, skráteniu svalov, k obmedzeniu pohybu v ramennom kĺbe a poruche odtoku lymfy z hornej končatiny , ako aj z priľahlých častí trupu.

Symbol rakoviny prsníka
Foto: www.flickr.com

Lymfatický systém

Lymfatický systém ľudského tela pozostáva z lymfatických ciev a lymfatických uzlín. V systéme prúdi lymfa čiže miazga, svetložltá tekutina. Odstránením lymfatických uzlín sa celý systém preruší, lymfa sa hromadí v postihnutej oblasti a môže vzniknúť lymfatický opuch, čiže lymfedém. Priebeh lymfatických ciev sa u každého človeka líši. Nie po každej operácii prsníka vzniká lymfedém. Vyskytuje sa len u jednej tretiny pacientov. Pravidelnou rehabilitáciou a dodržiavaním životosprávy je možné vzniku opuchu predchádzať a v skorých štádiách ho úspešne liečiť.

Príznaky lymfedému

V počiatočných štádiách nie sú na hornej končatine viditeľné žiadne zmeny. Prítomné sú ťažkosti ako bolesť, pocit napätia, ťažoby a únava končatiny. V ďalšom štádiu sa uvedené ťažkosti stupňujú, po celodennej záťaži je už viditeľný opuch. Pri zatlačení bruškom prsta vzniká na opuchnutej končatine jamka, ktorá spontánne ustupuje. V neskoršom období sa opuch stáva tuhším, jamka po stlačení prstom pretrváva, zväčšuje sa objem končatiny, pohyblivosť v kĺboch sa znižuje, vznikajú farebné zmeny kože a končatina mení svoj tvar.

Zora Czoborová cvičí
Foto: HER klub

Prečo rehabilitovať?

Cvičenie je zamerané na prevenciu lymfedému, udržanie alebo zlepšenie pohybu v ramennom kĺbe, ovplyvňuje prípadný vznik svalovej nerovnováhy. Cvičíme s oboma končatinami, aby sa zachovala symetria, čo bráni vzniku nesprávnych pohybových stereotypov, ktoré môžu vzniknúť pri šetrení končatiny na operovanej strane trupu. Taktiež sa nacvičuje správne držanie tela.

Ako a kedy rehabilitovať ?

Cvičiť začíname na druhý deň po operácii jednoduchými cvikmi zameranými na udržanie a zlepšenie pohybu v ramennom kĺbe a cvikmi podporujúcimi odtok lymfy. Zásadné je cvičiť len do pocitu únavy alebo bolesti. Preto je potrebné cvičiť 2-3 krát denne. Počet a náročnosť cvikov zvyšujeme individuálne podľa vlastného vnímania únavy. V nasledujúcom období alebo počas ďalšej onkologickej liečby je potrebné pokračovať, pretože svaly majú tendenciu sa skracovať, hlavne počas rádioterapie.

Po ukončení onkologickej liečby je potrebné okrem cvikov na udržanie rozsahu pohybu v ramennom kĺbe a prevencii vzniku lymfedému doplniť cviky na správne držanie tela. Vhodné sú cviky na posilnenie svalov, chrbta, lopatiek, brušného svalstva. Učíme sa správne stáť a chodiť. Je dôležité uvedomiť si, že stratou prsníka alebo jeho časti sa naruší rovnováha, chrbtica sa prispôsobuje vzniknutej situácii a pacient stojí krivo. Plece na operovanej strane drží vyššie, predsunuté, chrbtica sa vytáča. Cvičenie v tomto období má predchádzať uvedenej situácii.

Dôležité je nosenie náhrady prsníka – epitézy, ktorá má mať váhu chýbajúceho prsníka. Okrem estetickej stránky, vyrovnáva epitéza protiváhu druhej strany trupu. Ďalší ideálny pohyb, resp. cvičenie ktoré rieši stabilitu chrbtice, udržuje rozsah pohybu v ramennom kĺbe a preventívne pôsobí proti vzniku lymfedému, je plávanie.

Ženy po rakovine prsníka
Foto: www.flickr.com

ZÁSADY ŽIVOTOSPRÁVY

Dôležitou súčasťou liečby je úprava denného režimu. Je potrebné vykonávať činnosti, ktoré pomáhajú odtoku lymfy (cvičenie, polohovanie), vylúčiť tie, ktoré opuch zhoršujú (ťažká práca, dlhotrvajúca jednostranná poloha končatiny). Pozor na úraz! Môže byť príčinou vzniku lymfedému.

Nikdy si nenechajte do končatiny na operovanej strane pichať injekcie, infúzie alebo akupunktúrne ihly. Nenechajte si na nej merať krvný tlak a odoberať z nej krv.

Domácnosť a práca

* Dávajte si pozor na porezanie sa nožom a inými ostrými predmetmi (nožničky, rozbité sklo, konzervy). Nepichnite sa do prstov ruky na operovanej strane hrudníka pri šití.

* Vyvarujte sa obareniu a popáleniu pri varení, pečení a žehlení.

* V domácnosti môžete vykonávať bežné činnosti len do vzniku pocitu únavy, vyhýbajte sa ťažkej práci, noseniu ťažkých nákupov a iných predmetov.

* Počas umývania riadu alebo praní používajte len vlažnú vodu. Pri pôsobení horúcej vody alebo akéhokoľvek tepla vzniká prehriatie a zhoršuje sa odtok lymfy.

* Pozor pri práci s chemikáliami a dezinfekčnými prostriedkami.

Kylie Minogue
Foto: SITA/AP

Oblečenie

* Odev má byť voľný. Nenoste ťažké kabáty, rukávy šiat a blúzok sa nesmú zarezávať.

* Ramienka na podprsenke zvoľte široké.

* Prstene, hodinky a náramky noste na zdravej ruke.

Starostlivosť o telo a osobná hygiena

* Pri manikúre si dávajte pozor na poranenia. Hojenie akéhokoľvek poranenia môže byť sťažené infekciou, spojenou so zápalom a zhošením lymfedému. Jednou z častých komplikácií je „ruža“ (odborne eryzipel).

* Vyvarujte sa pobytu v horúcom prostredí (sauna, horúci kúpeľ, priame slnko). Neodporúča sa ani liečba priľahlých oblastí teplom (solux).

* Používajte len nedráždivé kozmetické prípravky. Každý nový produkt vyskúšajte najprv na zdravej končatine, či nedôjde k reakcii na koži.

* Klasické masáže absolvovať môžete, nie však na operovanej časti hrudníka a priľahlej hornej končatine a šiji. Informujte maséra o vašom ochorení.

* Vyvarujte sa parafínovým zábalom a horúcemu bahnu, žiadna sauna a horúce kúpele.

* Chráňte si hornú končatinu pred väčším chladom a omrznutím.

Samovyšetrenie prsníka
Foto: www.flickr.com

Šport

Nevenujte sa namáhavým a vyčerpávajúcim športom, ako sú napríklad tenis, všetky loptové hry, silové športy, strečing, aerobik, gymnastika a takým, kde by mohlo dôjsť ku zraneniu alebo preťaženiu končatiny na operovanej strane hrudníka. Vždy sa dopredu poraďte s lekárom! Vhodné je plávanie a chôdza.

Dovolenka

Je potrebné sa vyvarovať pobytom v horúcom a vlhkom prostredí v trópoch a subtrópoch. Vyhýbajte sa oblastiam s vysokým výskytom hmyzu, aby nedošlo k poštípaniu. Pobyt pri mori je povolený, neopaľujte sa však a zdržujte sa v tieni. Dovolenku je vhodné tráviť na miestach s chladnejšou klímou. Pri dlhších cestách dopravnými prostriedkami si doprajte časté prestávky a meňte polohu končatín.

Strava

Udržujte si ideálnu hmotnosť! Nadváhu treba redukovať zníženým príjmom nevhodných (vysoko kalorických) potravín. Strava má byť vyvážená, má obsahovať dostatočné množstvo vitamínov, minerálov, stavebných látok a stopových prvkov. Nie sú vhodné vyslovene ťažké, mastné, príliš sladké a korenisté jedlá. Soľte menej a nepite alkohol.

Ak vám končatina začne opúchať, bolieť alebo meniť farbu, ihneď kontaktujte svojho lekára!

Cenné informácie Webnovinám poskytol HER klub.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia