WHO: Mobilné telefóny môžu spôsobovať rakovinu mozgu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mobil
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Mobilné telefóny „môžu byť karcinogénne“, vyhlásil úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zaoberajúci sa výskumom rakoviny. Iní odborníci však poukazujú na to, že neexistujú dôkazy, ktoré by túto spojitosť jednoznačne dokázali.

Po preskúmaní jednotlivých dôkazov prišiel úrad k názoru, že zvýšenie rizika vytvorenia zhubných nádorov na mozgu používaním mobilných telefónov nemožno vylúčiť. Vedci však uviedli, že žiadna príčina nemusí byť jednoznačná. To, že by mobily s určitosťou spôsobovali rakovinu mozgu u ľudí, nie je možné jednoznačne vyhlásiť, vysvetlil úrad. Na také silné vyhlásenie je príliš málo dôkazov, doplnil.

Skupina 31 odborníkov sa zišla vo francúzskom Lyone, aby preskúmala údaje získané epidemiologickými štúdiami. Vedci sa pritom zamerali na všetky dostupné výskumy zaoberajúce sa vplyvom mobilných telefónov a elektromagnetických polí na pracovisku na ľudský organizmus. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) uzavrela, že mobilné telefóny môže v súvislosti s nádorom na mozgu označiť za „možno karcinogénne“.

Ed Yong, šéf organizácie Cancer Research UK, uviedol: „Verdikt WHO znamená, že existuje určitý dôkaz spájajúci mobilné telefóny s rakovinou, ale je prislabý na jednoznačné závery. Veľká väčšina existujúcich výskumov nenašla spojenie telefónov s rakovinou, a ak taký existuje, je nepravdepodobné, že by išlo o nejakú veľkú (štúdiu)“. Ako vysvetlil, „riziko rakoviny mozgu je u ľudí, ktorí používajú mobilné telefóny, a u tých, ktoré nie, podobné“. Okrem toho „počet prípadov tejto rakoviny v posledných rokoch nestúpol, a to aj napriek výraznému zvýšeniu používania (mobilných) telefónov v 80. rokoch minulého storočia“, vysvetlil. Ako Yong dodal, o ich vzájomnom vzťahu je „toho známe veľmi málo pre úplné vylúčenie rizika, a v súvislosti s dlhodobým vplyvom mobilných telefónov existuje len veľmi málo štúdií“.

Riaditeľ IARC Christopher Wild dodal, že je dôležité, aby výskum v prípade dlhodobého, častého používania týchto telefónov pokračoval.

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať