Zdravotné hrozby pre ženy po 40-tke a ako s nimi bojovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena
Foto: www.emujer.com

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Zdravý životný štýl síce treba dodržiavať bez ohľadu na vek, no čím viac máte rokov, tým viac vám telo dáva najavo, že sa nezaobíde bez dobrej starostlivosti. Ak chcete žiť lepšie a dlhšie, treba si jednoducho dávať väčší pozor ako pred pár rokmi. Prečo? Zistíte v ďalších riadkoch.

Stres opatrovateľky

Ženy po štyridsiatke zväčša čaká rola akejsi opatrovateľky, ktorá síce pre ne nie je úplne nová, lebo sa už starali o deti, no často býva znásobená, pretože k potomkom pribudnú aj starnúci rodičia. Preto im neostáva čas na samé seba, pričom bez relaxu je tu aj neustály stres. Ten samozrejme sťažuje normálny život, môže viesť k depresii a dokonca k priberaniu, ktoré prináša ďalšie problémy.

V tomto prípade síce nejde len o ženy, o blízkych sa starajú aj muži, no ženy majú predsa len viac negatívnych zážitkov. Prečo? Muži myslia racionálnejšie a dámy sa príliš sústreďujú na emocionálnu stránku vecí, čo je pre psychiku ešte náročnejšie v prípade, že sa starajú aj o staršieho či chorého manžela.

žena, matka, starostlivosť, babka
Foto: www.covenanttrust.com

Ženy – opatrovateľky podľa Americkej psychologickej nadácie dvakrát častejšie fajčia, 25-krát častejšie siahnu po alkohole a nie je im cudzie prejedanie sa zo stresu.

Čo to znamená? Rozhodne nie to, že pre vaše osobné šťastie sa musíte prestať starať o iných. No ak vy sama šťastná nebudete, pravdepodobne to ľudia odkázaní na vás vycítia. Preto si nájdite čas na obľúbenú knihu, kávičku s kamarátkou či kozmetiku a váš pocit zo starostlivosti o iných bude o to viac spojený s radosťou z toho, že ste urobili niečo dobré.

Hamburger, jedlo, nezdravé, jedenie
Foto: tbgweightloss.files.wordpress.com

Nevyvážené stravovanie

Jedným z najväčších problémov u zrelých dám je stravovanie. Nejde len o prejedanie sa, ale i o nevyváženú stravu, ktorá neobsahuje dostatok živín, a tiež o nepravidelné jedenie, ktoré predovšetkým u žien vo vyššom veku dokáže zničiť metabolizmus. Všetko pritom vedie k nadváhe – a tá zas k cukrovke, vysokému tlaku či ochoreniam srdca, nehovoriac o problémoch s kĺbami či rôznym bolestiam.

Riešením je zlatá stredná cesta a plánovanie jedálnička dopredu – nakupujte len to, čo potrebujete a NIKDY nebuďte hladná. Veľmi nízky kalorický príjem je rovnako ako privysoký škodlivý, preto sa stravujte rozmanito a rozumne, pričom do nákupného košíka patria predovšetkým celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, olivový olej či ryby.

Problémy so spánkom

Podľa americkej National Sleep Foundation sa ženám zaspáva ťažšie ako mužom a celkovo spia menej ako oni. Tiež viac trpia tŕpnutím nôh pri zaspávaní a pre problémy spojené s menopazou sa častejšie v noci zobúdzajú. Nedostatok spánku pritom zvyšuje tlak a riziko problémov so srdcom, cukrovkou či obezitou. Takže čo robiť, ak sa vám nedarí zaspať? Zistite, čo s tým TU.

Sex
Foto: goodwomenproject.com

Riziká v sexuálnom živote

U štyridsiatničiek a päťdesiatničiek stúpa riziko trichomoniázy, syfilisu, kvapavky, chlamýdií, HIV či genitálneho herpesu. Prirodzené stenčovanie stien pošvy a menšia lubrikácia totiž znamená vyššiu pravdepodobnosť infekcie. Preto aj v prípade, že máte po menopauze a začínate napríklad po rozvode opäť sexuálne žiť, netreba zabúdať na kondóm a návštevy lekára.

Nedostatok pohybu

Žena po štyridsiatke sa stará o deti, rodičov, domácnosť a zároveň chodí do práce, čo zväčša znamená nedostatok času pre samu seba. Podľa štúdie zverejnenej v magazíne Preventive Medicine ženy častejšie ako muži zanedbávajú odporúčaných minimálne 30 minút stredne ťažkého cvičenia denne.

Pritom vám vďaka polhodine pohybu každý deň účinne bojujete proti depresii, metabolickému syndrómu, osteoporóze a samozrejme obezite. Ak máte sedavé zamestnanie, snažte sa nesedieť príliš dlho bez prestávky, keď nič iné, aspoň sa občas postavte.

žena, alkohol, pitie, rozhovor, smiech
Foto: ehow.com

Alkohol a cigarety

Podľa National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism u starších žien hrozia problémy s alkoholom viac ako u mužov, a keďže sa za to hanbia, často nevyhľadajú pomoc. Alkoholu sa pritom nemusíte vzdať, jeden pohárik denne by vám nemal ublížiť, pričom červené víno je dokonca plné antioxidantov.

Fajčenie je jednou z najrozšírenejších príčin úmrtí v strednom veku a čím dlhšie sa tejto neresti oddávate, tým viac stúpa riziko chorôb srdca, Alzheimerovej choroby, problémov s pľúcami či rakoviny. Iniciatíva Women’s Health napríklad na takmer 80-tisíc ženách skúmala súvislosť rakoviny prsníka s fačením. U tých, ktoré fajčili 10-29 rokov, rakovina prsníka hrozila o 16 percent viac.

Dve škatuľky denne v strednom veku tiež zdvojnásobujú riziko vzniku demencie. Nezabúdajte, nikdy nie je neskoro prestať – takže výhovorky na to, že už je to jedno, pretože fajčíte dlhé roky, sú neopodstatnené. Riziko chorôb srdca klesne o polovicu už o rok a takmer okamžite sa znižuje tiež hrozba mŕtvice, ochorenia pľúc a rakoviny.

Pravidelné informácie o zdravom životnom štýle môžete získavať aj na našej facebookovej stránke.

Zdroj: caring.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať