ZP Dôvera škrtla menej oddelení, ako plánovala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár, pacient
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Slovenské nemocnice možno napokon prídu o menej oddelení, ako čakali. Dve najväčšie zdravotné poisťovne síce pôvodne avizovali odzmluvnenie 156 oddelení, najmä súkromná poisťovňa Dôvera však svoje zámery zmenila. Počas posledných dvoch mesiacov totiž ukončila spoluprácu s menším počtom oddelení, ako plánovala. „Rozsah našich úprav je užší, ako sme pôvodne predpokladali,“ povedala pre agentúru SITA PR manažérka najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Zuzana Horníková. Poisťovňa ešte v polovici júna informovala, že v odzmluvňovaní nepôjde nad rámec štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tá pôvodne hovorila, že ukončí spoluprácu so 156 oddeleniami. Z nich 25 už zmluvu s Dôverou nemalo, redukcia sa teda mala dotknúť asi 131 oddelení. Doteraz však Dôvera odmietla ďalšiu spoluprácu s iba 72 oddeleniami.

Poisťovňa zmenu svojich plánov vysvetľuje tým, že síce s procesom optimalizácie súhlasí, no musela zohľadňovať dostupnosť starostlivosti. Ku koncu júna zrušila zmluvu 62 oddeleniam a ku koncu júla ďalším desiatim. Ostatné oddelenia majú aktuálne platné zmluvy. Redukcia sa v prípade Dôvery dotkla najvýraznejšie ušno-nosno-krčných oddelení, doliečovacích oddelení a oddelení pneumológie a ftizeológie. V rámci zdravotníckych zariadení eviduje najviac odzmluvnených oddelení Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok a Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina. Vo všetkých troch ukončila poisťovňa zmluvy so šiestimi oddeleniami. Náhradami sú buď iné oddelenia v tých istých nemocniciach, ambulantná alebo jednodňová liečba, v prípade medicínsky náročných zákrokov špecializované nemocnice a centrá v okolí.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa naopak zo svojich plánov ukončiť spoluprácu so 156 oddeleniami príliš neustúpila. „Proces optimalizácie nemocníc prebehol v súlade s navrhnutou koncepciou, oproti predloženému návrhu došlo len k minimálnym úpravám. Všeobecná zdravotná poisťovňa k 1. júlu nezazmluvnila približne 150 oddelení,“ uviedla hovorkyňa najväčšej poisťovne na trhu Petra Balážová. Ako dodala, pacienti majú naďalej plne zabezpečenú kvalitnú a modernú liečbu. „Všeobecná zdravotná poisťovňa chce podporovať jednodňovú zdravotnú starostlivosť, ambulantnú liečbu a náročnú liečbu sústreďovať do špecializovaných centier,“ uzavrela.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa