Ihlou proti chorobám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Injekcia
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Znie to prekvapivo, ale princíp očkovania bol známy dávno pred tým, ako ho ľudia prebádali, pochopili a začali využívať. Pokusy s vakcináciou proti pravým kiahňam tu boli tiež ešte skôr, než Edward Jenner a po ňom Louis Pasteur prichystali pre dovtedy nebezpečnú a často smrteľnú chorobu cestu do takmer úplného vyhladenia. Kiahne však neboli poslednou chorobou, ktorá dostala seriózneho nepriateľa. Vakcíny sa začali vyvíjať proti najrôznejším chorobám, počnúc chrípkou cez tetanus až po detskú mozgovú obrnu.

Ako to funguje

Očkovanie je vlastne súčasťou procesu učenia ľudského tela brániť sa proti vírusom, baktériám, plesniam a podobným nepríjemným škodcom, ktorým súhrnne hovoríme patogény. Funguje to ako v prípade ovčích kiahní – kto ich raz, väčšinou v detstve, prekoná, už ich nedostane. Je to preto, že telo si vírus zapamätalo a pokiaľ sa odváži znovu zaútočiť, imunitný systém si s ním veľmi rýchlo poradí.

Samozrejme, toto sa nedá urobiť s každou chorobou. Načo by nám tiež bola imunita voči chrípkovému vírusu, ktorý sa už nešíri a na jeho miesto nastúpil iný kmeň? Okrem toho, zabezpečiť si imunitu voči chrípke tým, že na ňu ochorieme, by asi tiež nemalo veľký zmysel. Preto sa v laboratóriách vyvíjajú vakcíny s oslabenými alebo mŕtvymi vírusmi, ktoré po zavedení do tela nenarobia žiadnu škodu, ale biele krvinky si ich všimnú, zlikvidujú a špeciálna čata si ich dobre zapamätá.

Keď potom v budúcnosti sa do organizmu dostane skutočný, po zuby ozbrojený patogén, imunitný systém je už pripravený – nepriateľa identifikuje, vyrobí príslušné protilátky a patogény sú mŕtve skôr, ako sa stihnú spamätať.

Ako na to

Kým niektoré očkovania sú zo zákona povinné, existuje množstvo ďalších chorôb, pred ktorými sa môžeme brániť vakcináciou a je to len na našom slobodnom rozhodnutí. Nevýhodou je, že veľmi často si za toto očkovanie treba platiť. Zdravotné poisťovne však niektoré z nich preplácajú ako nadštandard pre svojich poistencov.

Najznámejšie a najčastejšie diskutované je očkovanie proti chrípke. Je tiež najčastejšie – je to preto, že vírus chrípky často a rád mutuje. Každú sezónu sa preto šíria iné kmene. A možno znie chrípka banálne, ale v skutočnosti je to nepríjemná a potenciálne aj nebezpečná choroba. Poisťovne to dobre vedia a majú aj veľmi dobre spočítané, koľko ich vyjde liečba chrípky a prípadných komplikácií. Preto nečudo, že všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku preplácajú protichrípkovú vakcínu všetkým svojim poistencom.

Špecialitky

Kliešťová encefalitída je niečo, s čím určite nechcete mať nič spoločné. Ochorenie, ktoré prenáša kliešť, totiž môže na človeku zanechať trvalé následky a taktiež aj smrť. Očkovanie je trojfázové a stojí za zváženie, obzvlášť ak žijete v oblasti, kde sa kliešte často a radi pasú. Poisťovňa Union prepláca polovicu zo všetkých troch vakcín. V prípade dieťaťa musia byť obaja jeho rodičia poistencami Unionu. Dôvera prepláca 100 % z tretej vakcíny do výšky 23 eur.

Ľudský papilomavírus môže mať za následok rakovinu krčka maternice, preto sa odporúča slečnám a dámam očkovať čo najskôr. Dávky sú opäť tri. Union svojej poistenkyni preplatí 40 % zo všetkých a v prípade dievčat od 12 do 16 rokov musia byť opäť obaja rodičia poistencami Unionu. Dôvera prepláca vakcíny v objeme 30 až 70 %, podľa toho, ako dlho je dáma ich poistenkyňou. Začína už od 11. roku veku.

Hepatitída, alebo tiež ľudovo povedané žltačka, je vírusové ochorenie pečene. Našťastie proti typom A a B existuje očkovanie. Dôvera platí 50 % ceny všetkých troch vakcín poistencom od 16 rokov veku. VšZP preplatí tretiu vakcínu proti typu B, alebo tretiu proti typom A a B, ale len do výšky úhrady tretej dávky vakcíny proti typu B.

Pneumokoky sú baktérie, ktoré s chuťou spôsobujú zápal pľúc. Chrániť sa pred nimi možno očkovaním, ktoré vám Dôvera preplatí v plnej výške. Ostatné poisťovne toto očkovanie nepreplácajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaUnion poisťovňaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa