MF odkazuje firmám, že ceny liekov pôjdu dole

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. júna (SITA) Ceny liekov na Slovensku pôjdu dole. Taký je odkaz Ministerstva financií (MF) SR slovenským farmaceutickým spoločnostiam. Slovenským pacientom pomôže Grécko. Ceny jeho liekov totiž museli v dôsledku zlej finančnej situácie klesnúť. Súčasný systém tvorby cien liekov na Slovensku pritom vyžaduje, aby cena lieku u nás neprekročila priemer šiestich najnižších cien tohto lieku v krajinách Európskej únie.

„Keďže sa grécka vláda rozhodla znížiť ceny liekov, a tieto ceny v týchto dňoch oficiálnym spôsobom publikuje, budú použité pri stanovení cien na Slovensku,“ uviedol pre agentúru SITA poradca ministra financií Martin Filko. Slovenské farmaceutické firmy však poukazujú, že zníženie cien liekov v Grécku by sa Slovenska dotknúť nemalo. „Grécke ministerstvo hospodárstva k dočasnému zníženiu cien liekov v dôsledku hroziaceho krachu štátnych financií vydalo oznam, v ktorom sa hovorí, že ceny nastavené v tomto krízovom režime by nemali byť použité na účely referencovania v iných krajinách,“ uvádza sa v stanovisku asociácie slovenského farmaceutického priemyslu. Filko však oponuje, že slovenská legislatíva a regulačná prax neumožňuje výnimky z pravidiel referencovania založené na neformálnej komunikácii gréckych inštitúcií či predstaviteľov farmaceutických firiem.

Poradca ministra financií zároveň upozornil, že okrem Grécka v súvislosti s prebiehajúcimi fiškálnymi problémami v eurozóne pripravili alebo pripravujú zníženie cien aj niektoré iné krajiny únie, napríklad Francúzsko, Nemecko, Írsko, Španielsko a Taliansko. „Tieto nižšie európske ceny budú použité pri stanovovaní cien na jeseň tohto roku, a v rozpočtoch zdravotných poisťovní a peňaženkách občanov sa prejavia na jar 2011,“ skonštatoval Filko. U tých liekov, kde boli grécke ceny medzi šiestimi najnižšími, by pritom ceny na Slovensku mohli klesnúť o 4,5 %.

Tri kolá referencovania cien liekov ušetrili zdravotným poisťovniam 164 mil. eur. Úspora štvrtého kola sa odhaduje na 7 mil. eur. V súčasnosti by už malo byť zreferencovaných 99,8 až 99,9 % liekov na Slovensku. Lieky na Slovensku boli pred referencovaním ich cien predražené v priemere asi o 10 %. Najvýraznejšie boli ceny premrštené u tzv. originálnych liekov, ktoré nemali alternatívu, lebo ich chráni patent. V prvom kole referencovania ceny medikamentov klesli o 6 %, v druhom o 8 %, tretie kolo prinieslo v úhradách poisťovní úsporu 28,3 mil. eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Filko