Otvorili pracovisko reprodukčnej medicíny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novorodenec
Ilustračné foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) Dnes slávnostne otvorili Univerzitné pracovisko reprodukčnej medicíny (UPRM) 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Ide o prvé a jediné univerzitné pracovisko tohto typu na Slovensku.

Okrem samotnej asistovanej reprodukcie a subšpecializácií v odbore bude spolupracovať v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania s ďalšími príbuznými inštitúciami zaoberajúcimi sa genetikou, imunológiou či endokrinológiou. Výsledkom majú byť spoločné vedecké práce a praktické skvalitnenie činnosti pracovníka. „Obrovskou výhodou fakultnej nemocnice a samotnej 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky je, že sme schopní v našom odbore v gynekológii a pôrodníctve robiť úplne všetky výkony ako liečebné, tak aj diagnostické, ktoré patria do reprodukčnej medicíny. Vieme sa postarať o rizikové tehotenstvo, vieme sa postarať o ženu až do pôrodu a vieme aj odviesť pôrod. Ďalej tu máme aj novorodeneckú kliniku, ktorá je vysoko špecializovaná a tiež novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dá sa teda povedať, že robíme všetky tieto činnosti pod jednou strechou,“ povedal zástupca prednostu 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky a vedúci lekár UPRM Martin Petrenko.

„V západnej Európe sa počet narodených detí asistovanou reprodukciou pohybuje okolo štyroch až piatich percent zo všetkých narodených detí. V Českej republike je to okolo 3,5 percenta, u nás je to ledva do jedného percenta. Preto aj my chceme prispieť k tomu, aby sme zvýšili toto číslo v prospech našej populačnej krivky, ktorá je momentálne nepriaznivá,“ dodal.

Napriek dnešnému slávnostnému otvoreniu UPRM, ktorého sa zúčastnil aj minister zdravotníctva Richard Raši, čaká jeho vedenie ešte niekoľko mesiacov práce, kým bude pre pacientov dostupné. Počas leta je naplánované ešte dolaďovanie prístrojovej techniky, doriešenie personálnej otázky a objednávanie pacientov. Podľa Petrenka by malo pracovisko začať fungovať od septembra.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Raši