Penta má záujem o nemocnice v Humennom a Svidníku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemocnica Svidnik
Nemocnica Svidnik Foto: SITA/jtfg.com

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) Investičná skupina Penta možno nakoniec získa všetky nemocnice patriace v minulosti do portfólia skupiny J&T. Potom ako jej prevádzkovateľ neštátnej siete medicínskych centier, spoločnosť ProCare, a.s., odkúpil železničné nemocnice v Košiciach, Bratislave a vo Zvolene, Penta netají svoj záujem aj o ďalšie zariadenia kontrolované v minulosti J&T. Ide o Nemocnicu A. Leňa Humenné, n. o. a Nemocnicu arm. gen. L. Svobodu Svidník, n.o.

Áno, zaujímame sa o uvedené nemocnice, žiadna zmluva však zatiaľ nebola podpísaná,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Penty Martin Danko. Zároveň potvrdil, že skupina ponúkla Banskobystrickému samosprávnemu kraju spoluprácu a záujem o Nemocnicu vo Zvolene. Vidí v nej totiž priestor pre spoluprácu s práve nadobudnutou Železničnou nemocnicou s poliklinikou vo Zvolene.

Protimonopolný úrad SR vo štvrtok informoval, že schválil koncentráciu firiem Novapharm, s.r.o. a Železničné zdravotníctvo Košice, s.r.o. so spoločnosťou ProCare. Novapharm pritom prevádzkovala Železničnú nemocnicu a polikliniku v Bratislave a Železničnú polikliniku Zvolen a Železničné zdravotníctvo Košice zase Železničnú nemocnicu s poliklinikou Košice. Predávajúcim bola v oboch prípadoch firma Svet zdravia, a.s, ktorá zastrešovala pôsobnosť skupiny J&T v sektore zdravotníctva, kým sa ju nerozhodla koncom minulého roka predať spoločnosti VFSolutions.

Pri tejto transakcii ešte hovorkyňa VFSolutions Veronika Deckerová prepojenie s Pentou odmietala, aj keď jej konateľom bol človek, ktorý v minulosti s Pentou na viacerých projektoch spolupracoval. Podľa medializovaných informácií mal však byť prevod železničných nemocníc z portfólia J&T skupine Penta súčasťou väčšieho obchodu medzi oboma investičnými skupinami. Prevzatie nemocníc malo byť totiž údajne podmienkou predaja českých laboratórií Aeskulab, ktoré Penta od J&T získala koncom uplynulého roka.

Penta pritom pre agentúru SITA potvrdila, že získané zdravotnícke zariadenia v Bratislave, Košiciach a Zvolene budú aj naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť. „Všetky tri nemocnice budú poskytovať ako poliklinickú, tak aj lôžkovú zdravotnú starostlivosť. V rozsahu ich služieb vidíme synergie s našim projektom polikliník realizovaným pod značkou ProCare,“ povedal Danko. Skupina plánuje do nemocníc aj investovať, podrobnosti ale zatiaľ tají. „Nemocnice sú dlhodobo podinvestované, takže určite očakávame investície, v súčasnosti ich však ešte nechceme kvantifikovať,“ uzavrel Danko.

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. Penta investuje predovšetkým do oblasti retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, energetiky, zábavného priemyslu, telekomunikácií, či privátneho bankovníctva.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Nemocnica Svet zdravia HumennéPenta