Spojenie poisťovní pripravilo o prácu stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť

BRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Spájanie dvoch štátnych a dvoch súkromných zdravotných poisťovní z prelomu rokov 2009 a 2010 pripravilo o prácu desiatky ľudí. Zatvorených ostalo aj viac ako 50 pracovísk. Vyplýva to z údajov zverejnených poisťovňami.

Od januára tohto roku sa počet zamestnancov znížil o 54,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. V najväčšej poisťovni na trhu pritom po zlúčení so Spoločnou zdravotnou pracovalo takmer 2 400 ľudí.

Postupne prebieha aj optimalizácia siete pobočiek a expozitúr Všeobecnej zdravotnej. „Doteraz bolo zrušených 12 expozitúr,“ spresnila hovorkyňa. V tejto súvislosti rieši poisťovňa aj otázky súvisiace s prípadným prebytočným majetkom. Všetky prostriedky získané z jeho možného predaja však budú podľa Balážovej použité na úhradu zdravotnej starostlivosti.

Podľa ešte vlani zverejnených informácií sa v prípade spojenia štátnych poisťovní predpokladali na tento rok úspory v oblasti prevádzkových výdavkov vo výške 7,81 mil. eur, čo predstavuje 9,3 % z celkového objemu výdavkov Všeobecnej zdravotnej. Po ukončení procesu zlúčenia a konsolidácie sa očakáva ročná úspora na úrovni 17 % celkových prevádzkových nákladov, čo predstavuje približne 14,2 mil. eur.

Prepúšťanie v súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera neprebiehalo po prepojení s Apollom jednorazovo, zmeny sa pritom diali najmä na duplicitných manažérskych pozíciách, v regiónoch v rámci pobočkovej siete a v rámci centralizovaných podporných činností. „Prvá vlna sa uskutočnila ku koncu januára a druhá koncom marca, následne plynuli, respektíve plynú výpovedné lehoty. V prvej vlne to bolo 199 zrušených pracovných pozícii a v druhej 82,“ uviedla špecialistka pre externú a internú komunikáciu poisťovne Radoslava Miklášová.

Nakoľko niektorí zamestnanci prijali ponúknuté pracovné miesta v rámci novovytváraných pozícií, počet reálne odídených pracovníkov bude napokon nižší. „Predpokladáme, že k 30. júnu, kedy uplynú posledné výpovedné lehoty, to bude okolo 235 zamestnancov,“ skonštatovala Miklášová. Konečný stav počtu pracovníkov by sa mal pohybovať okolo čísla 600.

V rámci integrácie Dôvera zrušila 44 pracovísk, prevažne išlo o duplicitné pobočky v jednom meste. Novovzniknutá najväčšia súkromná poisťovňa má v súčasnosti k dispozícii 76 pracovísk po celom Slovensku, čo je podľa Miklášovej viac ako mala každá poisťovňa zvlášť.

Napriek tohtoročným jednorazovým nákladom vo výške 4,6 mil. eur súvisiacim so spájaním bude podľa kompetentných prevádzka Dôvery v tomto roku lacnejšia ako prevádzka oboch poisťovní v roku 2009. Prevádzka Apolla a Dôvery totiž v uplynulom roku stála 34 mil. eur, kým plán na tento rok hovorí o 31 mil. eur. Úspora po započítaní jednorazových nákladov predstavuje 9 %, bez ich vplyvu 23 %.

Všeobecná zdravotná a Spoločná zdravotná sa zlúčili k 1. januáru aktuálneho roka na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá vstúpila do platnosti 21. decembra 2009. Všeobecná zdravotná sa stala právnym nástupcom Spoločnej zdravotnej. Jediným akcionárom spojenej poisťovne je Slovenská republika, správu akcií vykonáva Ministerstvo zdravotníctva SR.

Dôvera a Apollo oznámili svoj zámer spojiť sa v polovici augusta minulého roku. Tento krok však bol podmienený získaním súhlasu Protimonopolného úradu SR a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Protimonopolný úrad svoje konanie zastavil, úrad pre dohľad spojenie odsúhlasil 15. decembra 2009. Obe súkromné poisťovne sa napokon prepojili k začiatku roka 2010.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaVšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa