Poznáme najväčšie zdravotné riziko, zabilo milióny ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Znečistenie
Znečistené ovzdušie ničí zdravie ľudí. Foto: SITA/AP

LONDÝN 26. marca (WEBNOVINY) – V dôsledku znečisteného ovzdušia zomrelo v roku 2012 na celom svete sedem miliónov ľudí. Odhaduje to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Jej zistenia poukazujú na spojitosť medzi srdcovými ochoreniami, dýchacími problémami a rakovinou.

Jedno z ôsmich úmrtí na svete podľa WHO súvisí so znečisteným ovzduším, čo z neho robí „najväčšie environmentálne zdravotné riziko„. Takmer šesť miliónov obetí pritom pochádza z juhovýchodnej Ázie a západného tichomorského regiónu.

Podľa zistení WHO 3,3 milióna osôb zomrelo v dôsledku znečistenia vzduchu vo vnútorných priestoroch a 2,6 milióna v dôsledku znečistenia vzduchu vonku, a to najmä v chudobnejších a stredne rozvinutých krajinách týchto regiónov.

Riziká znečistenia ovzdušia sú teraz omnoho väčšie, ako sa kedysi myslelo alebo chápalo, predovšetkým pre srdcové choroby a mŕtvice. Málo faktorov má dnes väčší vplyv na zdravie,“ uviedla Maria Neirová, riaditeľka sekcie verejného zdravia WHO. Dodala tiež, že zredukovanie znečistenia by mohlo zachrániť tisíce životov. Veľké znečistenie ovzdušia je často výsledkom zlých postupov v doprave, energetike, likvidácii odpadu, priemyslu a ďalších odvetviach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať