Toto ste o pitnom režime detí možno nevedeli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Ilustračná fotografia

BRATISLAVA 30. júna (WBN/PR) – Celý deň sa naháňajú, skáču, skúšajú možné aj nemožné. Naše ratolesti sú počas leta ešte neposednejšie ako inokedy a občas sa zabudnú vo svojom detskom svete plnom hier. Domov dobehnú s rozpálenými líčkami, spotené a najmä smädné. Ako sa postarať o ich pitný režim, aby si mohli letné dni užívať naplno? Čítajte ďalej …

Piť, piť a piť – to je hlavná zásada nielen počas leta. Na pravidelný pitný režim by sme nemali zabúdať nielen my dospelí, ale ani deti. Keď sú však rozjarené celý deň vonku, v zápale hier si málokedy spomenú na pohár vody. Prinášame niekoľko faktov o pitnom režime detí.

ČO VŠETKO SA RÁTA

Dôležité je, aby vaše dieťa pilo pravidelne počas celého dňa aj pri hre, či počas výletu. Malé množstvo vody, ideálne 1 – 2 decilitre tekutín by malo vypiť každé dve hodiny. Viac by malo dieťa vypiť dopoludnia ako popoludní. Najvhodnejším nápojom je voda, sýtené a sladké nápoje vynechajte, aj keď o ne úpenlivo prosí. Ak svojho anjelika naučíte pravidelne piť, už okolo šiestej hodiny večer má svoj denný príjem tekutín v norme.

HRAJTE SA

Deti ešte nevedia odhadnúť, kedy sú už smädné, preto by ste mali otázku „Už si sa napil?“ zaradiť do vášho „večného“ zoznamu. Vyskúšajte ich nalákať napríklad na farebné poháriky, slamky, alebo s nimi hrajte hru na „rátanie glgov“. Niekedy je to síce náročné, no vyhnete sa nárazovému pitiu pred spaním, ktoré môže viesť k tomu, že sa v noci pocikajú.

POZOR NA CIKANIE

Okrem pravidelného pitia by ste preto nemali zabúdať ani na močenie, ideálne každé 2 – 3 hodiny. „Deti pri hre veľmi často zabúdajú, že potrebujú cikať, a tak sa stane, že nestihnú dobehnúť na záchod, alebo im „ujde“ mokrý fľak na spodnú bielizeň,“ hovorí detská nefrologička, MUDr. Andrea Černianska, MPH. Pozor, ak staršie deti nemočia počas 6 – 8 hodín a menšie deti do pol roka života počas 3 – 4 hodín, ide o signál dehydratácie organizmu.

ZBYSTRITE POZORNOSŤ

Dbať na správny režim pitia a močenia by mali hlavne rodičia, ktorých ratolesti sa budia v mokrej postieľke. „Ak sa nekontrolovateľný únik moču počas spánku objavuje pravidelne u dieťaťa staršieho ako 5 rokov, navštívte vášho detského lekára. Ten zváži odoslanie dieťaťa na odborné vyšetrenie k detskému nefrológovi,“ odporúča Andrea Černianska. Primárna nočná enuréza, ako sa nočné pomočovanie odborne nazýva, je po alergii druhým najčastejším problémom u detí.

PREČO JE TO TAK

Možno sa pýtate, tak ako váš syn či dcéra, prečo sa v noci pocikajú a iné deti nie. V každom prípade by ste ich za to nemali karhať. Nerobia to naschvál. „Detský mechúr má objem len 150 až 170 ml. Ak mu dáte pred spaním pohár čaju alebo kakaa, nedokáže to zvládnuť a pomočí sa do postieľky,“ upozorňuje na nesprávny pitný režim detská nefrologička. Ak vaše dieťa pred spaním veľmi smädí, dajte mu radšej jogurt alebo ovocie. Dieťa, ktoré trpí nočným pomočovaním by sa pred spánkom malo úplne vymočiť. „Všímajte si pritom polohu, v akej sedí na záchode. Nohy by malo mať zohnuté v kolenách približne v pravom uhle. Aj chlapcov odporúčam dať vycikať posediačky,“ radí Andrea Černianska.

Príčinou vzniku nočného pomočovania je veľmi často nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Dodržiavanie režimových opatrení je jedným zo základných predpokladov úspechu. Ak režimové opatrenia – správny režim pitia a močenia nevedú k úplnému vyliečeniu nočného pomočovania, lekár obvykle navrhne medikamentóznu liečbu. Problém sa síce nevyrieši zo dňa na deň, ale ak budete liečbu prísne a trpezlivo dodržiavať, odmenou pre všetkých bude zdravé, spokojné a sebavedomé dieťa.

Viac informácií o probléme nočného pomočovania detí nájdete na www.suchapostielka.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať