Videohry pomáhajú seniorom trpiacim Parkinsonovou chorobou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Senior smartfon dochodca
Foto: shutterstock.com

Pre niekoho strata času, pre iného zábava. U niektorých ľudí hranie videohier dokonca prerástlo do závislosti. O čom sa však hovorí menej, je fakt, že videohry môžu aj liečiť.

BRATISLAVA 14. augusta (WBN/PR) – Ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou sa lekári snažia pomôcť rôzne. Jednou z originálnych liečebných pomôcok majú byť aj videohry.

Princíp fungovania je rovnaký ako u všetkých podobných videohier. Pacient si na telo pripevní špeciálny senzor, ktorý monitoruje jeho pohyb a ten prenáša na obrazovku. Svojimi pohybmi má za úlohu napríklad poháňať vpred drezinu. Vďaka tomu pacient precvičuje svalstvo a trénuje chôdzu či rovnováhu.

Systém navyše hráča opravuje núti ho cvičiť poctivo. Pokiaľ nie sú pohyby správne alebo telo stratí rovnováhu, hra hráča nepustí do ďalšej úrovne.

Ľudia s Parkinsonovou chorobou trpia tromi základnými príznakmi: neohybnosť – pacienti sú akoby stuhnutí, problémy s pohybom – sú veľmi pomalí, triaška – trasenie častí tela je u pacientov najviditeľnejším príznakom. „Keď všetky tieto veci spojíte, vyjde vám, že musíme hlavne precvičovať rovnováhu a kroky. Stratégie hier sú vymyslené tak, aby smerovali k rýchlejším pohybom a rozhýbavali stuhnuté telo,“ povedala Glenna Dowlingová z katedry fyziologického ošetrovateľstva Kalifornskej univerzity v San Franciscu.

Výhodou takejto liečby je, že ju pacienti môžu absolvovať v pohodlí domova a znižujú sa tak aj náklady na terapiu. Napriek týmto nesporným výhodám však kalifornskí ošetrovatelia narazili na problém – zohnať na vývoj hier granty. Rozhodli sa preto osloviť neďalekú sotvérovú firmu, ktorá sa vývojom videohier zaoberá celé roky. Dohodli sa veľmi rýchlo – pre softvérovú firmu totiž participácia na projekte znamená úplne novú skúsenosť a to predovšetkým pre obmedzené hranice možností pacientov.

„Bol som zvyknutý robiť hry čo najťažšie. Také, aby ich ľudia mohli hrať čo najdlhšie. Pri tomto projekte to samozrejme nie je možné – hry sú omnoho jednoduchšie, ale napriek tomu musia zostať zaujímavé. A v tom je pre nás výzva,“ tvrdí Bill Dwyer z firmy Red Hill Studios, ktorá sa na projekte podieľa vývojom hier pre pacientov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať