Zdravý škôlkar je šťastný škôlkar, ako to dosiahnuť?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA / AP

BRATISLAVA 29. septembra (WBN/PR) – Tak ako každý rok, aj túto jeseň prechádzajú mnohé rodiny zaťažkávajúcou skúškou – trojroční drobci idú prvý raz do škôlok a ich rodičia zakúsia prvé skutočné odlúčenie. Nástup do materskej školy môže byť pre všetkých zúčastnených náročný. Keď sa podarí prekonať prvotné obavy o priebeh adaptácie na nové prostredie, výčitky svedomia a podvedomý stres, prichádza druhá fáza komplikácií – choroby. Čo robiť, aby bolo vaše dieťa zdravým a šťastným škôlkarom?

Deti so súrodencami sú častejšie choré ako jedináčikovia

Prieskum ING Životnej poisťovne ukázal, že deti so súrodencami bývajú častejšie choré ako jedináčikovia. Jedným z dôvodom môže byť množstvo bacilov znásobené počtom súrodencov. Výskum tiež poukázal na to, že len 1 z 10 detí nebolo minulý rok vôbec choré. „Dôvodov nižšej chorobnosti jedináčikov môže byť niekoľko: menší kolektív, zdravšie prostredie, ale aj užšie spoločenstvo žijúce v domácnosti, ktoré má väčší spoločný základ mikróbov,“ hodnotí pediatrička Marta Špániková. Ďalším dôvodom môže byť podľa nej aj taký detail, ako nižšie percento detí jazdiacich mestskou hromadnou dopravou.

Zrelé, či nezrelé?

Ak sa na vašu ratolesť lepí jedna choroba za druhou, nie vždy ide o prípad pre imunológa. „Jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcim zdravie dieťaťa po nástupe do kolektívu je jeho individuálna zrelosť,“ konštatuje pediatrička M. Špániková. „Niektoré deti sú v troch rokoch na odlúčenie od matky zrelé, niektoré dlhý pobyt v neznámom prostredí ešte nezvládnu,“ dodáva. Ľudský organizmus funguje ako celok – ak je dieťa v strese, môže sa to prejaviť aj zlyhávaním imunitného systému, takže dieťa častejšie ochorie.

Sériu chorôb dokáže prerušiť domáca starostlivosť

Nezrelosť dieťaťa sa pritom nemusí prejaviť len plačom pri odchode rodiča – každý človek je iný a niekedy je choroba to jediné, čo navonok symbolizuje problém – u detí rovnako, ako u dospelých. Ako takéto situácie riešiť? „Ak spozorujete, že je dieťa viac choré ako zdravé, prerušte jeho dochádzku v materskej škole. Individuálna starostlivosť o dieťa v domácom prostredí je najlepším liekom,“ radí odborníčka. Rodičia si podľa nej musia uvedomiť tiež fakt, že aj stres v rodine vyplývajúci napríklad z častej absencie v zamestnaní práve pre chorobu dieťaťa vplýva na zdravie ratolesti negatívne.

Zadné dvierka upokoja

Rodičom radím, aby mali zabezpečenú náhradu príjmu v prípade, že dieťa bude musieť dochádzku zo zdravotných dôvodov dočasne ukončiť,“ vysvetľuje Dr. Špániková. Ideálnym riešením v takýchto prípadoch je poistenie, ktoré pomôže nielen reálne nahradiť výpadok príjmu, ale aj podvedome upokojiť rodičov, čo má tiež priamy pozitívny vplyv na zdravie škôlkara. „Pri rodičovskej opatere v domácom prostredí alebo dokonca hospitalizácii v nemocnici pomôže pripoistenie dieťaťa či už proti úrazu alebo kritickej chorobe rodine finančne zvládnuť obdobie liečenia tým, že nahradí výpadok príjmu počas neprítomnosti v práci,“ vysvetľuje Helena Lazosová, marketingová a produktová riaditeľka poisťovacej časti ING SR/ČR.

Imunitu možno posilniť, ale nie cvičiť

Samozrejme, rodičia môžu niečo spraviť aj pre posilnenie imunity svojho dieťaťa. „Odporúčam podávať imunoglukán v príslušnej dávke a probiotiká. Od novembra do marca by mali všetky deti užívať preparát obsahujúci vitamín D alebo rybí tuk,“ vymenúva dôležité vitamíny pediatrička M. Špániková. Jedným z častých omylov je predpoklad, že imunitný systém posilňujú choroby. Pri bežných ochoreniach sa imunitný systém vyvíja a učí riešiť situácie, no opakované alebo komplikované ochorenia rozhodne nie sú pre vývoj dieťaťa prospešné.

Kedy svieti kontrolka

Infekcie dýchacích ciest sú po nástupe do materskej školy časté a treba s nimi počítať. „Spozornieť je nutné, ak sú infekcie horných dýchacích ciest sprevádzané aj infekciami dolných dýchacích ciest, alebo dieťa stráca chuť do jedla, je chudokrvné a celkovo neprospieva,“ opisuje varovné signály pediatrička. Upozorňuje tiež na závažné ochorenia spôsobované pneumokokmi. Jedným z najnebezpečnejších ochorení v predškolskom veku je chrípka – pozitívne je, že už aj malé deti je možné proti chrípke očkovať.

Prieskum ING

Prieskum „Detské kritické choroby a úrazy“ uskutočnila ING Životná poisťovňa v marci 2014 na vzorke 800 respondentov. ING Životná poisťovňa je súčasťou silnej holandskej finančnej skupiny, ktorá pôsobí v 40 krajinách sveta a pomáha 47 miliónom klientov riadiť ich finančnú budúcnosť vďaka produktom v oblasti životného poistenia, sporenia na dôchodok, bankovníctva a investovania.

Choroby detí

• 9 z 10 detí, ktoré majú súrodenca, bolo v minulom roku chorých.

• Ani raz v živote nebolo hospitalizovaných 48 % detí.

• Polovica detských hospitalizácií je kratšia ako 7 dní.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ING Životná poisťovňa