Ako získať vysnívanú postavu v pohodlí domova?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Pricemania.sk

BRATISLAVA 8. októbra (WBN/PR) – S príchodom zimných mesiacov sa postupne dostávame nielen na koniec kalendára, ale aj k problému, ako vykonávať obľúbené outdoorové aktivity počas nepriaznivého počasia. Ak ste si počas leta obľúbili bicyklovanie, máte už len málo času na plnohodnotné vykonávanie tohto športu. Našťastie existuje kvalitná náhrada v podobe stacionárnych bicyklov, kedy si síce pri šliapaní do pedálov nebudete môcť vychutnávať krásy prírody, zato si však pozrieť svoj obľúbený film alebo seriál v televízii.

Stacionárne bicykle sú ideálnou pomôckou pri formovaní tela, pretože nezaťažujú kĺby, ako je to napríklad pri behu. Sú preto vhodné aj pre starších ľudí a s ich pomocou si precvičíte sedacie, lýtkové a stehenné svaly, a dopracujete sa tak napríklad k vysnívanej postave. Stacionárny bicykel si napríklad môže niekto z vašich blízkych nájsť aj pod vianočným stromčekom: „Máme klientov, ktorí rotopedy kupujú ako darčeky. Prevažne ich zákazníci kupujú svojim rodičom (najmä starším ľuďom), aby mali aspoň aký-taký pohyb v domácnosti,“ potvrdzuje Michal Trnavský z internetového obchodu Fitness-store.sk. Predtým, ako si vyberiete ten správny indoorový bicykel vhodný pre vás alebo pre vašu domácnosť a jej ostatných členov, mali by ste prehodnotiť niekoľko faktorov.

Kto bude rotoped alebo cyklotrenažér používať? – Od toho sa odvíja najmä konštrukcia a nosnosť stacionárneho bicykla, ktorú je potrebné nastaviť podľa najťažšieho používateľa.

Ako často plánujete cvičiť a aké výsledky chcete dosiahnuť? – Je potrebné si zodpovedať tieto otázky, aby ste starostlivo zvážili, koľko finančných prostriedkov chcete do stacionárneho bicykla investovať.

Ak rozmýšľate o kúpe „obývačkového“ bicykla, v týchto dňoch v tom nie ste sami, ako hovorí Michal Trnavský: „Sezóna nám začína práve teraz a trvá približne do konca marca.“ O tom svedčí aj prezeranosť tohto typu tovaru na stránkach porovnávača cien Pricemania.sk, ktorá stúpla v porovnaní s letnými mesiacmi o viac ako 15 % a ešte bude stúpať.

Predtým, ako si vyberiete vhodný stacionárny bicykel práve do vašej domácnosti, treba si uvedomiť, akú intenzitu tréningu budete na ňom vykonávať. Poznáme totiž dva základné druhy, a to rotopedy a cyklotrenažéry. Kým v prvom prípade je voľba vhodnejšia skôr pre ľahší tréning, cyklotrenažér slúži ako plnohodnotná náhrada za bicykel a odporúča sa v tom prípade, ak s bicyklovaním máte bohaté skúsenosti a bežne najazdíte niekoľko kilometrov. Cyklotrenažér je teda určený skôr pre aktívny tréning a pre vrcholových športovcov, oproti rotopedu má tvrdšie, športové sedadlo s nízkym náklonom. Rotoped je tým pádom vybavený väčším, pohodlnejším sedadlom s vysokým náklonom.

Dôležitým faktorom pri výbere je takisto aj brzdný systém. Vždy by ste si mali vyberať stacionárny bicykel minimálne s magnetickým brzdným systémom, ktorý funguje na princípe kovového zotrvačníka s magnetom, pričom sa magnet k zotrvačníku približuje alebo sa od neho vzďaľuje v závislosti od zvolenej záťaže. Druhým typom je indukčný brzdný systém, ktorý je síce kvalitnejší (čo sa odráža aj na cenovej hladine), ale na druhej strane má aj dlhšiu životnosť.

Dôležitým parametrom, ktorý by ste mali zvážiť ešte pred kúpou rotopedu alebo cyklotrenažéra, je hmotnosť zotrvačníka. V obidvoch prípadoch platí, že čím ťažšia je táto hmotnosť, tým bude vaše cvičenie plynulejšie. Tu sa však v závislosti od typu stacionárneho bicykla vhodné údaje menia. Kým pri základných modeloch rotopedov býva hmotnosť 5-10 kg a pri kvalitnejších 15 kg, cyklotrenažér je ideálne kupovať s minimálnou hmotnosťou záťažového kolesa 25 kg, pri lacnejších 13-20 kg.

Dnes je už štandardom, že súčasťou stacionárneho bicykla je aj počítač, ktorý vám pomáha pri cvičení. Základnými funkciami je merač času, vzdialenosti, rýchlosti a počtu spálených kalórií. Tie kvalitnejšie už obsahujú aj ventilátor, mp3 prehrávač, vstavané reproduktory alebo aj možnosť prepojiť si bicykel s vaším smartfónom.

Najideálnejším spôsobom nakupovania sa v tomto prípade ponúka internet, kde si pohodlne môžete poprezerať takmer neobmedzené možnosti a porovnať či poskladať si parametre tak, aby u vás doma „pristál“ ten ideálny spoločník na dlhé zimné večery.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Pricemania.sk