Štát obci Zborov nepomohol, zmilovala sa najmä automobilka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zborov, povodne
Takto povodne zničili most v obci Zborov nad Bystricou na Kysuciach Foto: SITA/Pavol Biely

ZBOROV NAD BYSTRICOU 13. septembra (WEBNOVINY) – V Zborove nad Bystricou na Kysuciach otvorili v piatok nanovo postavený peší most, ktorý vlani vo februári strhla ľadová povodeň.

S opravou mosta nepomohol kysuckej obci štát, ale sponzori, najmä neďaleký závod automobilky Kia. Podľa starostu Juraja Hlavatého štát by sa mal v takýchto situáciách správať k obciam ako matka k svojim deťom a podať im pomocnú ruku.

„Oprava mosta nás vyšla zhruba na 70-tisíc eur, s tým, že od sponzorov sme získali 40-tisíc eur a 30-tisíc sme našli v našej obecnej pokladnici. Mnohí sa nám obrátili chrbtom. Hovorí sa, že zákon treba ctiť a pripúšťam, že obec nemá právny nárok na odstraňovanie škôd, ktoré sú spôsobené takýmito udalosťami, ale my sme si túto udalosť nezapríčinili sami. Štát by sa mal správať k obciam a svojim ľuďom ako matka k svojim deťom a niekedy by mal podať pomocnú ruku,“ povedal Hlavatý.

Most, ktorý mal pôvodne aj strechu a na opravu ktorej obec peniaze už nezohnala, slúži podľa starostu celej obci, pretože sa nachádza v centre Zborova, kde sa zdržujú takmer všetci obyvatelia. Navyše je dôležitou spojnicou s frekventovanou kysuckou cyklotrasou.

Vo februári 2012 sa riekou Bystrica prehnala prívalová vlna plná ľadových krýh, v Zborove poškodila tri mosty a spôsobila celkové škody za takmer 440-tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia