Živé kraby z automatu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.blisstree.com

Kuchári ich ospevujú ako delikatesu, gurmáni sľubujú zážitok, ktorý zmení váš život a kritici reštaurácií majú svoje obľúbené miesta, kam sa na ne vracajú. Šanghaj sa v jesennom období mení na vyhľadávanú zlatú baňu krabov – konkrétne čínskych mitten krabov, známych aj pod názvom „šanghajské chlpaté“. Sú sivo-zelené, majú veľkosť päste a teraz ich okrem najdrahších reštaurácií nájdete aj v barbarskej forme – v podzemných automatoch.

Bez názvu
Foto: www.shanghaiist.com

Ázijské krajiny skrátka zbožňujú automaty – či už tie hracie, pri ktorých japonská mládež trávi väčšinu svojej puberty, alebo tie produktové. Dámske nohavičky, kravaty, čerstvé vajíčka, baterky, dáždniky, japonské víno saké – to všetko si môžete pokojne kúpiť non-stop – stačí vhodiť mince a načiahnuť sa pre korisť. Začiatkom mesiaca boli predstavené automaty na čerstvé banány, teraz prichádzajú na rad živé kraby, hibernujúce za skleneným okienkom automatu.

Kúpiť si ich môžete v troch veľkostiach a ich ceny sa pohybujú od 1,70 po 5,70 Eur. Kraby sú zabalené v priesvitných plastových krabičkách a ochladené na teplotu 5°C. Tá spôsobuje, že telesné procesy krabov sú spomalené, ale ešte stále žijú. Po vhodení príslušnej sumy vám z automatu vypadne krab, ktorý sa pri vyššej teplote pomaly preberie k životu – a o večeru máte postarané. Ak sa náhodou stane, že zákazníkovi sa do rúk dostane mŕtvy krab, predajca mu ho nahradí troma živými.

„Zákazníci boli na začiatku trochu skeptickí, lebo sa obávali, či sú kraby živé,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Twin Lake Crab Co, Wu Zhendi. „Teraz, keď vidia, že sú živé, vracajú sa stále späť. Predávame ich stovky každý deň a ešte viac cez víkendy.“ Spoločnosť plánuje rozšíriť svoj obchod aj do Japonska, kde sú automaty každého druhu mimoriadne obľúbené.

Kruté, ale výhodné, tak by asi domáci zhodnotili novinku z automatov. Po zobudení zo „zimného spánku“ na krabov nečaká nič dobré, no na tom, či sa na tanier dostanú z hrnca luxusnej reštaurácie, alebo z podzemného automatu, im asi sotva záleží.

www.treehugger.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať