Podľa Figeľa dochádza v SR k relativizácii hodnôt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Smer-SD vyhrával v roku 2009 voľby, ale opozícia nebola podľa predsedu KDH v rôznych voľbách ďaleko od zlomu. „Výsledok v prezidentských voľbách napovedal, že je možné súťažiť so Smerom-SD a jeho politikou. V eurovoľbách získal Smer-SD päť mandátov a opozičné strany spolu šesť. Po jednom SNS a ĽS-HZDS. Teda koalícia sedem, opozícia šesť. Nepovažujem to za taký rozdiel, ktorý by sa nedal prekonať. Regionálne voľby naznačili to, že Slovensko je dominantne červené, ale v bratislavskej župe sme vyhrali veľmi vysoko napriek podpore najsilnejších postáv v Smere-SD,“ vyhlásil Figeľ v rozhovore pre agentúru SITA.

Skóre Roberta Fica, podľa ktorého posty županov obsadila koalícia v pomere k opozícii 7:1, by Figeľ rád skorigoval. Nitriansky župan Milan Belica sa totiž vo Výbore európskych regiónov zaradil medzi Európsku ľudovú stranu, teda medzi kresťanských demokratov. Figeľ zároveň upozornil, že kresťanskí demokrati dosiahli pekné čísla v druhom kole regionálnych volieb v mestách ako Prešov, Levoča, Kežmarok, Poprad. „Je to povzbudenie v úsilí, v zápase, ktorý nie je celkom férový a nemyslím tým len kupovanie voličov. Myslím tým spôsob, akým sa vládne a ovplyvňuje napríklad samospráva. Podporíš, dostaneš. Nepodporíš, budeš čakať. To všetko sprevádza Slovensko 20 rokov po novembri ’89 a objavujú sa mnohé témy ako keby z minulosti,“ zdôraznil Figeľ.

Podľa Figeľa dochádza na Slovensku k relativizácii hodnôt ako sú sloboda, spravodlivosť, právny štát, solidarita. Má to byť výzvou k istej obnove. Viaceré voľby na západe podľa Figeľa ukazujú, že ľudia smerujú skôr k stredopravým odpovediam. Toto spektrum výrazne dominuje v európskom priestore. Socialisti sú silnejší len v niektorých krajinách ako Španielsku, Slovensku, Grécku. „My musíme byť kredibilnejšou, čitateľnejšou odpoveďou,“ uviedol.

Jednou z línií pre východisko z krízy je podľa Figeľa návrat k poctivému sociálnemu trhovému hospodárstvu. „Autorom tohto konceptu boli kresťanskí demokrati. Aj v dnešnom Nemecku ho rozvíjajú. Dozrievanie z hľadiska politiky a jej dôsledkov čaká aj Slovensko. My sme súčasťou tohto dozrievania. Nemôžeme čakať, že ľudia čosi odmietnu, ale pomáhať im spoznať súvislosti. Odhaľovať nielen kauzy, ale byť nositeľmi riešení. A že to, čo hovoríme, je v súlade s etikou a zdravými gazdovskými svedomitými odpoveďami,“ dodal.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľMilan Belica