6 dôvodov, prečo by ste mali prestať používať rafinovanú múku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Muka.jpg

Ak nevenujete príliš veľa pozornosti tomu, čo jete, vaša strava je pravdepodobne plná rafinovanej múky. Ak vaše jedlo pozostáva z bagetiek, toastov, obilnín, pizze alebo cestovín, múka prenikla do vašej každodennej rutiny a zároveň spôsobuje zmätok vo vašom tele. Tu je šesť negatívnych účinkov rafinovanej múky.

1. Spôsobuje kyslosť

Zdravá hladina pH v tele je 7,4. Diéta s vysokým obsahom kyslých potravín núti telo odobrať vápnik z kostí. Štúdie ukázali, že strava s vysokým obsahom rafinovanej múky súvisí s úbytkom kostí. Kyslá strava poškodzuje aj imunitný systém, čím sa telo stáva zraniteľnejším voči chorobám.

Kosti osteoporoza koleno
Foto: ilustračné, Thinkstock

2. Zvyšuje hladinu cukru v krvi

Potraviny vyrobené z pšeničnej múky ešte viac poškodzujú naše telo. Sacharid v pšenici známy ako amylopektín, sa ľahšie premieňa na cukor ako ktorýkoľvek iný sacharid. Len dva krajce pšeničného chleba môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi viac ako niekoľko cukríkov alebo šesť lyžičiek stolového cukru.

Cukor.jpg

3. Spôsobuje zápal

Múka je vyrobená z pšeničných zŕn. Strava plná zŕn spôsobuje zápal v tele. Vzniká tu chemická reakcia nazývaná glykácia. Glykácia je zápalový proces, ktorý zohráva úlohu pri mnohých zápalových ochoreniach, vrátane artritídy a srdcových ochorení.

Zapal zdravie telo.jpg

4. Spomaľuje metabolizmus

Namiesto zásobovania tela, potraviny vyrobené z rafinovanej múky spomaľujú spaľovanie tukov a skutočne podporujú ukladanie tukov. Tento proces spôsobuje spomalenie metabolizmu, čo môže viesť k zvýšeniu hmotnosti.

žena, chudnutie, hmotnosť, diéta, nadváha, obezita
Foto: Shutterstock

5. Škodí črevám

Štúdie ukázali, že lektíny v zrnách spôsobujú zápal v črevách. Telo nedostane vlákninu, ktorú potrebuje a uhľohydráty sa rýchlo uvoľnia. Bez vlákniny telo nie je schopné vyčistiť črevá.

Tráviaca sústava, črevá

 

6. Môže spôsobiť alergie na potraviny alebo neznášanlivosť

Pšenica je považovaná za jedného z najväčších spúšťačov potravinových alergií a neznášanlivosti. Môže za to typ bielkoviny, ktorý sa nachádza v mnohých zrnách – glutén. Zachytáva vzduchové bubliny a vytvára jemnejšiu štruktúru chleba. Pšenica teraz obsahuje viac lepku ako kedykoľvek predtým. Ľudia, ktorí majú alergiu na lepok, často nevedia o základnom probléme, ktorý spôsobuje ich príznaky.

Múka, lepok, klasy
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať