7 dôvodov, prečo je dobré používať javorový sirup ako sladidlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maple syrup in glass bottle on wooden table

Áno, táto sladká, lepkavá látka, ktorá je perfektným toppingom na vafle, či palacinky, by mala byť vašou novou voľbou v sladidlách. Ukazuje sa, že javorový sirup má niekoľko úžasných prínosov pre zdravie, ktoré sa často prehliadajú. Samozrejme, hovoríme o čistom organickom javorovom sirupe. Aj keď obsahuje cukor, obsahuje aj vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré zohrávajú úlohu v udržiavaní zdravého tela a silného imunitného systému. Tu je sedem dôvodov, prečo by mal byť javorový sirup vaším sladidlom.

1. Obsahuje množstvo antioxidantov

Výskum ukázal, že čistý javorový sirup obsahuje až 24 rôznych antioxidantov. Tieto antioxidanty sú vo forme fenolových zlúčenín. Pomáhajú znížiť poškodenie voľných radikálov, ktoré môžu zapríčiniť zápal a prispieť k vzniku viacerých chronických ochorení.

Javorovy sirup.jpg

2. Pomáha chrániť zdravie pokožky

Niektorí vravia, že lokálne používajú javorový sirup, aby udržali svoju pokožku zdravú. Môže pomôcť znížiť začervenanie, škvrny, suchosť a zápal. Skúste skombinovať javorový sirup s mliekom alebo jogurtom a potom ho vmiešajte do ovsených vločiek s medom. Aplikujte túto domácu masku na tvár, aby ste hydratovali pokožku a zničili baktérie.

Pokožka, krém
Foto: Shutterstock

3. Pomáha bojovať proti zápalovým ochoreniam

Vďaka antioxidantom v javorovom sirupe je sladká látka užitočná pri prevencii zápalových ochorení, vrátane artritídy, zápalového ochorenia čriev a srdcových ochorení. Zlúčeniny na báze rastlín v javorovom sirupe znižujú oxidačný stres, ktorý je zodpovedný za oslabený imunitný systém.

Zapal zdravie telo.jpg

4. Môže pomôcť chrániť pred rakovinou

Niektoré dôkazy ukázali, že cukor môže spôsobiť alebo prinajmenšom prispieť k rakovine. Javorový sirup môže mať opačný účinok vďaka množstvu antioxidantov. Fenolické zlúčeniny v javorovom sirupe môžu chrániť bunky pred poškodením DNA a mutáciou.

Nádor, rakovina, rakovinové bunky

5. Dodáva telu dôležité vitamíny a minerály

Javorový sirup nie je len sladký a chutný. Obsahuje tiež dôležité vitamíny a minerály vrátane zinku, mangánu, draslíka a vápnika. Zinok pomáha telu bojovať proti chorobám a zlepšuje imunitu, zatiaľ čo mangán hrá dôležitú úlohu v metabolizme, pri absorpcii vápnika a regulácii cukru.

Javor sirup.jpg

6. Je to alternatíva k cukru pre lepšie trávenie

Konzumácia vysokého množstva cukru môže spôsobiť poruchy tráviaceho systému, vrátane kandidózy, či syndrómu dráždivého čreva. Väčšina umelých sladidiel môže tiež spôsobiť nežiaduce príznaky, ako je plynatosť a nadúvanie. Prechod na čistý javorový sirup môže zlepšiť trávenie.

Brucho, trávenie
Foto: Shutterstock

7. Je to zdravšia alternatíva k umelým sladidlám

Umelé sladidlá sú spojené s mnohými zdravotnými problémami vrátane priberania, únavy, úzkosti a dokonca depresie. Je tiež možné vytvoriť si závislosť na umelých sladidlách, ktoré sa používajú v mnohých diétach. Čistý javorový sirup nie je spojený s akýmikoľvek zdravotnými problémami a nebráni schopnosti vášho tela zvládnuť príznaky hladu a plnosti.

Maple syrup in glass bottle on wooden table
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať