7 potravín, ktoré radšej vylúčte z jedálnička

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezdravé jedlo
assorted junk food www.thinkstockphotos.com

Určite vám netreba pripomínať, že zdravie je vo veľkej miere ovplyvnené našou stravou. Niektoré potraviny nášmu organizmu vyslovene škodia a ak si ich doprajeme každý deň, môže sa to odzrkadliť aj na zdraví.

Ktorým jedlám by sme sa mali radšej vyhnúť?

Cukor

Ako bolo spomenuté vyššie, vaša pečeň sa vám veľmi neodvďačí, ak si doprajete každý deň poriadnu dávku cukru. Okrem toho sa môže zvýšiť pravdepodobnosť výskytu cukrovky a obezity.  Takisto má zlý vplyv na nervový systém. Skúste nahradiť biely cukor medom alebo prírodnými cukrami.  

Cukor.jpg

Múka

Možno si myslíte, že múka nie je pre vás nebezpečná. Ale naopak. Ak sa to s ňou preháňa, je to podobné, ako pri nadmernej konzumácii cukru. Príliš veľa sacharidov spôsobuje preťaženie pečene a má vplyv na hladinu inzulínu v tele.
Navyše, pšeničná alebo ražná múka  po spracovaní stráca väčšinu živín a prospešnej vlákniny. Celé zrná nie sú tak zlé – ale nie vo forme múky.

Múka, lepok, klasy

Hotové instantné polievky

Aj tento polotovar sa môže pochváliť vysokým obsahom solí a sodíka, ktorý ďaleko prekračuje povolenú dennú normu. Tieto látky majú na svedomí zadržiavanie vody v organizme, zvyšujú krvný tlak a tým riziko infarktu.

Instantné polievky
Instant soup in saucepan on white wooden background, view from above, flat lay. www.thinkstockphotos.com

Zemiakové lupienky

Ak sú zemiaky vystavené vysokej teplote, vzniká v nich látka zvaná akrylamid, ktorá môže byť karcinogénnou. Navyše čipsy obsahujú obrovské množstvo soli a sodíka, ktoré spôsobujú zvýšenie hladiny cholesterolu v krvi, čo môže viesť k zvýšenému tlaku a následne k vzniku srdcového infarktu a mŕtvice.  Štúdia z roku 2005 tiež odhaľuje, že vysoký príjem soli zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Zemiakové lupienky, chipsy
Aj zemiakové lupienky patria medzi nebezpečné jedlá www.thinkstockphotos.com

Mäsové konzervy a polotovary

Tieto výrobky sú plné sodíka, dusičnanov a chemikálií. Niet divu, že štúdie vykonané American Cancer Institute, zistili, že konzumácia mäsových konzerv a polotovarov z mäsa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny konečníka. Keď sa totiž dostanú dusičnany do tela, zmenia sa na dusitany, ktoré sa považujú sa silný karcinogén.

Konzerva, polotovar
Tin cans for pate, cheese, butter or other food, on wood background

Margaríny

Obsahujú veľké množstvo trans tukov, ktoré zaťažujú náš organizmus. Okrem toho zvyšujú hladinu cholesterolu v tele, a to poškodzuje naše cievy.

Margaríny, maslo

Rýchle občerstvenie

Na príprave týchto potravín je dôležitá najmä rýchlosť, a to samozrejme vplýva na ich kvalitu. Okrem toho by ste nechceli vedieť, čo sa všetko skrýva pod týmto označením. Takže, ak budete jesť toto nezdravé jedlo každý deň, vaše telo pravidelne bude prijímať nárazovú dávku nasýtených tukov a glutamanu sodného . A to určite nie je nič, čo si váš organizmus želá.

American beef burgers with cheese.
Close -up photo ,american beef burgers with cheese on the wooden table. www.thinkstockphotos.com

www.fithacker.ru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať