9 potravín, o ktorých sa vraví, že sú zdravé, no opak je pravdou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Befunky collage 14.jpg

V dnešnej dobe rastie záujem ľudí o zdravý životný štýl. S tým je spojená aj strava. Vyhľadávame zdravé potraviny, ktorých je už na trhu naozaj veľa. No existujú potraviny, ktoré mnohí z nás považujú za zdravé, no vôbec to tak nie je.

1. Banánové čipsy

Ich výhodou je, že obsahujú takmer to isté ako čerstvé banány: potravinové vlákno, železo, draslík a horčík. Napriek tomu do nich výrobcovia pridávajú na zvýšenie chuti cukor a často ich smažia.
Náhrada: Nakrájajte si doma banán a vysušte lupienky v rúre alebo voľne na vzduchu.

Bananove cipsy.jpg

2. Celozrnné chlebíčky

Existuje veľa druhov chrumkavého chleba. Často sa môžete stretnúť s občerstvením, ktoré vyzerá ako zdravý a chrumkavý chlieb, no v skutočnosti obsahuje škodlivé oleje.
Náhrada: Pozorne čítajte ich zloženie. Vyberte si tie, ktoré neobsahujú kvasnice, modifikovaný škrob, konzervačné látky, farbivá alebo antioxidanty. Najlepšie nejaký krehký chlieb vyrobený z celých obilnín alebo hrubej celozrnnej múky.

Chlieb.jpg

3. Bezlepkové potraviny

Lepok je bielkovina obsiahnutá v zrnách. Umožňuje miešanie múky s vodou. Je to nebezpečné iba pre ľudí s neznášanlivosťou na lepok. Tí tvoria len 1% populácie Zeme. Všetci ostatní by sa nemali vyhýbať týmto proteínom bez konzultácie s lekárom. Bezlepkové potraviny obsahujú veľa rafinovaných prísad, čo ich robí len škodlivejšími.
Náhrada: Dajte si bežný chlieb. Nie príliš veľa, ale ani sa ho nebojte.

Bezlepkovy chlieb.jpg

4. Sušené a kandizované ovocie

Sušené ovocie je zdravé samé o sebe. Na svoju ochranu pred plesňou a udržanie krásnej farby sú však ošetrené fungicídmi a oxidom siričitým. Pokiaľ ide o kandizované ovocie, jeho prínos je ešte menší kvôli obrovskému množstvu pridaného cukru.
Náhrada: Snažte sa vysušiť ovocie doma. Nie je to ťažké, a je to oveľa zdravšie.

Susene ovocie.jpg

5. Spracovaný syr

Okrem toho, že v spracovanom syre je veľa nezdravých prísad, obsahuje obrovské množstvo sodíka. Napríklad sendvič s 3 plátkami taveného syra pokrýva 2/3 dennej potreby tohto prvku.
Náhrada: Iné druhy kvalitného syra, či solený tvaroh.

Syr.jpg

6. Konzervované ovocie a zelenina

Výrobcovia pridávajú ku konzervovanej zelenine grilovanú omáčku, ocot a iné veci, ktoré nie sú vôbec zdravé. Napríklad, podľa odborníka na výživu Nicole Rodriguez, môže fazuľa obsahovať asi 3 lyžice cukru.
Náhrada: Vyberte si kvalitnú čerstvú konzervovanú zeleninu bez soli, cukru alebo konzervačných látok, ktorá je naozaj zdravšia

Zelenina.jpg

7. Škrobová zelenina

Kukurica, zemiaky, tekvica a sladké zemiaky obsahujú menej potravinových vlákien, vitamínov a minerálov než iná zelenina a ovocie, ale majú viac kalórií. To však neznamená, že by ste mali túto zeleninu odmietnuť. Stačí ju jednoducho len trochu obmedziť.
Náhrada: Vyberte si zeleninu bez škrobov (šťavnatú a zelenú), najmä ak ju budete jesť po šiestej podvečer.

Zelenina2.jpg

8. Jogurt

Jogurty z obchodu obsahujú veľa cukru a málo bielkovín. Okrem toho ich nemusíme žuť, čo vytvára dojem, že sme zjedli niečo naozaj ľahké.
Náhrada: Vyberte si jogurty s nízkym obsahom cukru (menej ako 10 g na porciu) a vysokým obsahom bielkovín (asi 6 g na porciu). Môžete si tiež kúpiť grécky jogurt a pridať doňho ovocie.

Jogurt.jpg

9. Ovsené vločky

Každý vie, že ovsené vločky sú zdravé. Ale len málo ľudí vie, že vločky, ktoré sa varia len 2-3 minúty, nie sú naozaj prínosné. Čím sú vločky menšie, tým viac boli spracované a tým vyšší je ich glykemický index, takže prinesú dodatočné kalórie. A samozrejme, ovsené vločky s prísadami a sladidlami sú ešte horšie.
Náhrada: Vyberte si hrubozrnný ovos. Zaberie to viac času na varenie, ale dodá vám všetko, čo ste očakávali od skutočných ovsených vločiek.

Ovsené vločky
Thinkstock
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať